MUELLER: Spesialetterforsker Robert Mueller gav sin første offentlige uttalelse på to år om Russland-granskningen. Video: AP Vis mer

Robert Mueller:

Ville ikke renvaske Trump

Spesialetterforsker Robert Mueller brøt onsdag tausheten om Russland-etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Spesialetterforsker Robert Mueller holdt klokka 17 norsk tid sin første offentlige uttalelse om Russland-granskingen på to år.

I nærmere to år etterforsket Robert Mueller Russlands forsøk på å påvirke presidentvalget, om Donald Trump eller hans medarbeidere samarbeidet med Russland og om Trump har hindret etterforskningens gang.

- For to år siden ble jeg bedt om å etterforske presidentvalget i 2016. Jeg har ikke uttalt meg offentlig før nå. Etterforskningen er nå ferdig, sier begynte Mueller, og fortsatte:

- En spesialetterforsker og dens etterforskning er underlagt Justisdepartementet, og med det underlagt departmentets retningslinjer. Det å tiltale presidenten for en forbrytelse var derfor ikke et valg vi kunne ta.

- Vi ville ha sagt det

Likevel sa han at det ikke betyr at etterforskningen frikjenner presidenten fr a å ha begått lovbrudd.

- Hvis vi hadde vært sikre på at presidenten ikke hadde brutt loven, ville vi ha sagt det. Vi kom derimot ikke til en konklusjon om hvorvidt presidenten begikk et lovbrudd.

- En president kan ikke bli tiltalt for et føderalt lovbrudd så lenge han er sittende. Det er grunnlovsstridig. Selv om tiltalen er skjult for offentligheten, er det forbudt.

TIL ANGREP: Donald Trump la selv ut denne videoen på sin Twitter-profil på dagen der spesialetterforsker Robert Muellers Russland-rapport legges fram. Video: Donald Trump / Twitter. Vis mer

- Jeg har en god dag

Da rapporten ble offentliggjort hevdet Trump at rapporten renvasket ham.

- Jeg har en god dag, sa Trump da rapporten ble offentliggjort, og gjentok at han verken fikk russisk bistand i forkant av presidentvalget i 2016 eller har forsøkt å hindre granskingen av anklagene om dette i ettertid.

Trump kommenterer også uttalelsen til Mueller på Twitter onsdag kveld.

- Ingenting endres fra Mueller-rapporten. Det var ikke nok bevis, og derfor, i vårt land, er en person uskyldig. Saken er avsluttet! Takk, skriver Trump.

Forlater justisdepartementet

Mueller offentliggjorde samtidig onsdag kveld at han nå kommer til å forlate justisdepartementet nå som etterforskningen er ferdig.

Han fortalte at han ikke finner det riktig å avgi vitnemål for Kongressen, men hvis han blir stevnet, vil han ikke gi andre opplysninger enn dem som står i rapporten.

Mueller sa også at han ikke kom til å svare på hypotetiske spørsmål om presidenten.

Amerikansk presse varslet på forhånd at spesialetterforskeren ikke vil svare på spørsmål.

448 sider

I slutten av mars ble Russland-rapporten offentliggjort i form av at justisminister William Barr sendte et fire sider langt sammendrag til Kongressen.

Valget om å offentliggjøre det i et kort sammendrag skapte kraftige reaksjoner. Etter et voldsomt politisk press, valgte Barr å offentliggjøre en sladdet versjon av den 448 sider lange rapporten omtrent en måned etter offentliggjøringen av sammendraget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer