TIL ULLEVÅL:  Den ene av de skadde nordmennene hjelpes av flyet på Gardermoen for å bli kjørt videre til Ullevål universitetssykehus. FOTO: TORBJØRN KJOSVOLD, FORSVARET.
TIL ULLEVÅL: Den ene av de skadde nordmennene hjelpes av flyet på Gardermoen for å bli kjørt videre til Ullevål universitetssykehus. FOTO: TORBJØRN KJOSVOLD, FORSVARET.Vis mer

- Ville ikke vært i live uten hjelp fra kameratene

De sårede norske soldatene landet på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||GARDERMOEN (Dagbladet): Litt etter klokka 20.30 landet flyet fra Afghanistan med to skadde norske offiserene på Gardermoen militære luftstasjon.

Mannen i 50-åra, fra Trøndelag, blir sendt videre til Værnes lufthavn i samme fly.

Mannen i 20-åra, fra Sørlandet, blir møtt av sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, før han fraktes til Ullevål sykehus hvor pårørende venter.

- De er helter. Men hadde det ikke vært for førstehjelpen i felt fra kamerater, så hadde de ikke vært i live i dag, sier Brovold til Dagbladet.

Generalmajor Brovold har tidligere tjenestegjort med den skadde offiseren i 50-åra.

Farvel, AfghanistanVed avreise var den ene av de to, offiseren i begynnelsen av 50-årene fra Trøndelag, våken og kunne selv snakke og ta farvel med medsoldater og kamerater som hadde møtt frem da han ble båret ut fra det tyske feltsykehuset i Mazar-e-Sharif.

VIDERE: Den ene soldaten ble fraktet videre til Værnes i samme fly. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
VIDERE: Den ene soldaten ble fraktet videre til Værnes i samme fly. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

De fleste i den norske kontigentstaben som holder til i den samme leiren hadde møtt frem for å ære sine sårede soldatvenner.

- Vi tar vare på våre egne. Derfor er vi her, sier en av de til Dagbladet.

BevisstløsEn liten stund senere ble den andre sårede offiseren båret ut. Sørlendingen i 20-årene ble hardest skadd i trefningen, og har lenge svevd mellom liv og død.

Det ble en følelsesladet stund for medsoldatene før ambulansene kjørte det siste stykket til flyet, der fungerende kontigentsjef Lars Lervik ga de to sine lykkeønskninger og farvel på vegne av styrken de har kjempet for i Afghanistan.

Klokken 14.20 norsk tid tok spesialflyet av fra militærflyplassen i Mazar-e-Sharif med kurs for Gardermoen. Omlag seks timer senere ankom de Norge og Gardermoen.

Sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, FOH, nedsetter umiddelbart en granskningsgruppe for å se på hva som gikk galt da i alt åtte norske soldater ble skadd i kamp mot talibankrigere i Ghowrmach søndag.