Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville inn i maktas høyborg

Flere hundre tusen demonstranter strømmet ut i gatene i Kiev i går. Parlamentet hadde nettopp stemt ned et mistillitsforslag mot Ukrainas statsminister Viktor Janukovitsj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV/ODESSA (Dagbladet): Det var opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenkos tilhengere som strømmet ut i Kievs gater. Mange av dem prøvde å ta seg inn i parlamentet etter at resultatet av avstemningen var klar. De trengte seg inn døra og klatret inn gjennom vinduer, men ble til slutt presset tilbake av sikkerhetsstyrkene. Jusjtsjenko kom selv ut av parlamentssalen og fikk roet gemyttene, og det hele løste seg uten alvorlige episoder. Bare 196 representanter stemte for mistillitsforslaget, som trengte 226 stemmer for å bli vedtatt.

Økonomisk kollaps?

Ukrainas politiske og økonomiske krise vokser for hver dag.

Banker begynte i går å gå tomme for penger etter et rush for å ta ut sparepenger. Økonomer advarer om en økonomisk kollaps. Ett trekk viser seg tydeligere og tydeligere: Mens det er Jusjtsjenkos tilhengere som regjerer på gata, så har mange parlamentarikere problemer med å skifte allianser - til tross for det enorme presset fra folket på gata, som krever omvalg.

-  Makta tilhører folket, sa Jusjtsjenko i går. Han sa også at han ikke lenger vil ha forhandlinger med motparten.

I storbyen Odessa klappet et hundretall tilhengere av Janukovitsj for vedtaket i parlamentet. Men utenfor politisperringene holdt like mange tilhengere av Jusjtsjenko til. Ukrainas framtid vil i stor grad bli avgjort i Kievs gater. Men hvis det blir en tredje valgomgang - noe som blir mer og mer uunngåelig - er det de velgerne i byer som Odessa som skifter side, som vil avgjøre hvor stor Jusjtsjenkos seier blir. For alle observatører regner med at han vil vinne en tredje valgomgang.

Tilbudt stilling

-  Jeg tror vi egentlig har flertall nå, sier en tilhenger av Jusjtsjenko til Dagbladet.

I Odessa går mange flere i oransje (Jusjtsjenkos farge), enn i blått (Janukovitsjs farge).

Janukovitsj tilbød i går Jusj-tsjenko stilling som statsminister hvis han selv blir president. Forslaget ble avvist.

Med folket tilbake i gatene ser ikke Jusjtsjenko noen grunn til å la seg ydmyke av slike forslag.

HISSIGE GEMYTTER: Opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko, nede til høyre i bildet i hvit skjorte og mørk, stripete dress, prøver å roe ned sine tilhengere. Horder av dem prøvde å ta seg inn i parlamentssalen i går. !--/BTEK0--><!--BTEK1--> DEMONSTRASJON: Tilhengere av Viktor Jusjtsjenko på Uavhengighetsplassen i Kiev i går.<!--/BTEK1-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media