Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville kjøpe falsk Picasso

Ferdinand Finne forsøkte på 70-tallet å kjøpe to bilder svindleren Elmyr de Hory hadde forfalsket, en «Picasso» og en «Chagall». Men prisen, 10 000 kroner per bilde, var ikke nok. - Jeg gjorde det på vegne av to nordmenn, forteller Finne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunstmaler Ferdinand Finne (86) kjente de Hory fra den tida han bodde på Ibiza og vanket i samme bohemske kunstnermiljø.

- Jeg møtte ham siste gangen noen dager før han begikk selvmord i 1976. Han var et forferdelig menneske, sier Finne.

Den kjente, norske maleren har viet et helt kapittel til den verdensberømte forfalskeren og kunstsvindleren Elmyr de Hory i boka «Vandrer mot en annen strand». Finne var ikke kjent med at elleve av de Horys bilder kan ha havnet på Henie-Onstad Kunstsenter.

- Det overrasker meg ikke. Det vil ikke være det første museet som har bilder av de Hory. De er spredt over hele verden, sier Finne.

Grotesk stormannsgal

Finne bodde på Ibiza i til sammen 25 år, i 60-, 70- og 80-åra. Den spanske øya var trekkplaster for hippier, turister, berømtheter og kunstnere.

- Jeg traff de Hory på en av de mange kunstnerfestene. Han hadde et intenst, ubehagelig brennende blikk. de Hory var grotesk stormannsgal, og snakket bare om seg selv, sine malerier og sine berømte venner. Han omga seg med et hoff av vakre, unge menn, og gjorde alt for å være i sentrum av begivenhetene. Han var en giftig orkidé.

På Ibiza kunne de ikke unngå å treffe hverandre. de Hory bodde på en høyde i Ibiza by, mens Finne bodde utenfor. Men kunstnermiljøet var lite.

«Tolket» bilder

Sonja Henie kjøpte sine bilder i Paris, der kunsthandleren og svindleren Fernand Legros videresolgte de Horys forfalskninger.

- Elmyr så aldri på seg selv som falskner. Han fortalte meg følgende:

«Jeg har aldri forfalsket et bilde. Jeg tolker i andres ånd. Mine tolkninger utvider dem, gjør dem større. Malerne burde være meg takknemmelig, verden også.»

Ifølge Finne kopierte han aldri direkte, men tok elementer fra forskjellige malerier og komponerte sitt eget.

- Det er en spesiell begavelse å forfalske bilder, men jeg vil ikke uttale meg om de Horys kvaliteter. Han påsto selv at han aldri signerte bildene med andres navn. Det blir sagt at Legros satte på signaturene.

«Elmyr-Picasso»

- Jeg bestilte en «Elmyr-Picasso» og en «Elmyr-Chagall», men han skulle ha mer enn nordmennene ville betale. de Hory hadde stor etterspørsel og priset seg deretter.

Elmyr de Hory, eller Elmer Hoffmann som ungareren egentlig het, kjempet en konstant kamp mot å bli utlevert til Frankrike. I desember 1976 ga Spania etter for presset. Dagen før han skulle utleveres, døde de Hory av en overdose sovepiller, nærmere 70 år gammel.