- Ville «kjøpe» journalist

Journalisten fikk tilbud om jobb i PR-byrå. Nå sjekker Økokrim om pengene til ansettelsen kom fra Finance Credit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PR-rådgiverne Ole Madland og Tor Mikkel Wara i firmaet Madland & Wara har avgitt forklaring til Økokrim etter at en journalist i bladet Kapital skal ha blitt forsøkt «kjøpt» med penger fra Finance Credit.

Ifølge Kapital skal journalist Bjørn Olav Jahr i Kapital ha fått et meget lukrativt tilbud om jobb i PR-firmaet etter et møte med daglig leder i firmaet, Ole Madland, i oktober i fjor. Pengene til ansettelsen kom angivelig fra Finance Credit.

Jahr har skrevet en rekke avslørende artikler om Finance Credit, og var nettopp i ferd med å avslutte en artikkel om Nordlandsbankens engasjement i firmaet da jobbtilbudet skal ha kommet, et tilbud han for øvrig takket nei til.

Benekter «kjøp»

Daglig leder Ole Madland i Madland & Wara bekrefter at journalist Bjørn Olav Jahr fikk et ansettelsestilbud fra PR-firmaet.

- Ingen som kjenner Jahrs kompetanse kan være forundret over det, sier Madland. Han benekter at firmaet har forsøkt å «kjøpe» en brysom journalist.

- Det er det reneste sludder. Sånt driver vi selvfølgelig ikke med, sier Madland til NTB.

Indikasjoner på kjøp

Politiadvokat Martin Smith i utbytteteamet i Økokrim opplyser imidlertid til NTB at det er indikasjoner på at det var en plan for å kjøpe ut Kapital-journalisten, slik at han skulle slutte å grave. Økokrim kom over «journalistkjøpet» i forbindelse med letingen etter verdier i Finance Credit-boet.

- Vi kom over et pengespor som førte oss mot Madland & Wara. Det dreier seg om en overføring på cirka 1 million kroner fra Finance Credit. Vi undersøker overføringen og om pengene skal tilbakeføres boet. I den forbindelse undersøker vi også Madland & Waras rolle, sier Smith.

- Dette vil jeg ikke kommentere ut over at vi gjerne skulle vite hva Økokrim bygger på. Derfor har vår advokat, høyesterettsadvokat Else Bugge Fougner i dag bedt om innsyn i dokumentene, sier Madland til NTB.

Ikke egen etterforskning

Politiadvokat Smith avviser at det er igangsatt egen etterforskning mot PR-rådgiverne, slik Finansavisen og Kapital skriver torsdag.

- Det som er riktig er at vi etterforsker forholdene rundt pengeoverføringen. Det er et ledd i vår søken etter verdier i Finance Credit. Jeg ønsker ikke å kommentere om Madland & Wara kan ha gjort noe straffbart, sier Smith til NTB.

Politiadvokaten bekrefter at både Tor Mikkel Wara og daglig leder Ole Madland har avgitt forklaring til Økokrim i saken.

- Hva de har sagt, vil jeg ikke si noe om av hensyn til etterforskningen og av hensyn til Madland og Wara selv, sier han.

- Sludder

Ole Madland bekrefter at Madland & Wara har arbeidet for Finance Credit, men hevder dette har dreid seg om et helt normalt kundeforhold.

- Sammen med mange andre ble vi også lurt. Vi kan ikke se at noen i Madland & Wara har gjort noe ulovlig, sier Madland.

Madland opplyser at han har vært i møte med Økokrim, men sier at dette gjaldt krav som hans firma har i boet til Finance Credit.

- Vi har jobbet på normal måte overfor Finance Credit, men de har ikke betalt regningen. Vi har krav i boet og har forklart oss til Økokrim om dette, sier Madland.

(NTB)