VIL VENTE PÅ EGEN EVALUERING: Terje Riis-Johansen og Olje- og energidepartementet likte ikke at Riksrevisjonen omtalte negative høringsuttalelser i oljerapport. Foto: SCANPIX.
VIL VENTE PÅ EGEN EVALUERING: Terje Riis-Johansen og Olje- og energidepartementet likte ikke at Riksrevisjonen omtalte negative høringsuttalelser i oljerapport. Foto: SCANPIX.Vis mer

- Ville kneble Riksrevisjonen

Olje- og energidepartementet ba om at et helt kapittel måtte fjernes fra kritisk oljerapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) er regjeringens mest utskjelte måte å tildele oljeindustrien nye leteområder. Men selveste Riksrevisjonen får ikke skrive det de vil.

Et brev Dagbladet har fått tilgang til viser at Riksrevisjonen ble oppfordret til å fjerne et helt kapittel - og litt til - før de publiserte sin nyeste oljerapport.

- En skandale«Olje- og energidepartementet ber om at kapittel 4.2.4 samt omtale av evalueringen av TFO-ordningen i kapittel 5 fjernes fra undersøkelsen,» skriver departementet i brevet datert 9. oktober i fjor.

Etter denne tilbakemeldingen omformulerte Riksrevisjonen sin rapport. Truls Gulowsen i Greenpeace reagerer.

- Det er en skandale at Olje- og energidepartementet prøver å kneble Riksrevisjonen og at Riksrevisjonen gir etter for et press fra Olje- og energidepartementet, sier han.

Samtidig med at Riksrevisjonen la fram sin rapport, utlyste Terje Riis-Johansen en ny TFO-runde. Halvparten av de 63 blokkene ble utlyst i strid med anbefalinger fra Klima- og forurensingstilsynet, Direktoratet for naturforvaltning og Havforskningsinstituttet. Havområdene inneholder miljøverdier som korallrev, fuglefjell og gyteplasser for sild.

For to år siden bestemte tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga at TFO skulle evalueres. Etter flere utsettelser er planen at den skal legges fram for Stortinget ved årsskiftet. Nettopp det at evalueringen ikke er klar, er grunnen til at departementet ikke vil at den skal omtales.

SKANDALE: Det mener leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen. Foto: Espen Røst/ Dagbladet.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
SKANDALE: Det mener leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen. Foto: Espen Røst/ Dagbladet. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Avviser knebling- Hvorfor er dere redde for at Riksrevisjonen skal omtale evalueringen?

- Vi er ikke redd for at Riksrevisjonen skal omtale evalueringen, men mener at det er ryddigere at saken blir lagt fram av regjeringen for Stortinget i sin helhet. Det har Riksrevisjonen valgt å ta til følge. Ingen knebler Riksrevisjonen, Riksrevisjonen omtaler det de vil omtale, sier politisk rådgiver i departementet, Ivar Vigdenes.

- Vi hadde ikke noe behov for å presentere resultatene fra evalueringen for Stortinget. Beskrivelsen av miljømyndighetenes syn på TFO-ordningen baserer seg i hovedsak på høringsuttalelser som er tilgjengelig på etatenes hjemmesider. Det var ikke noe problem for oss å skrive om rapporten, sier ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen, Kjell Bildøy.

Utgangspunktet til Riksrevisjonen var å se nærmere på hvordan utvinningstillatelser blir gitt på norsk sokkel. Rapporten viser at samtlige miljøfaglige instanser er negative til TFO-ordningen, men i det store og hele er Riksrevisjonen fornøyd med oljeforvaltningen.

Opprinnelig skulle rapporten legges fram for Stortinget som egen sak, men slik blir det ikke. Riksrevisjonen har besluttet å bare orientere om den i årsmeldingen. Bildøy kan ikke utelukke at de vil ta fatt i TFO igjen seinere.