Ville kreve penger av russ hvis de ikke samlet inn nok

Hvis ikke måtte de betale tilbake 10 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mai 2007: Tre unge jenter står foran en gul boligblokk på Majorstua i Oslo. På ringeklokka står det blant annet Children of Tomorrow og Patrick Pintzow. Jentene ringer på. Med seg har de 15-20 bøsser.  Bøsser de vil levere tilbake. De er lei av hele innsamlingen de har vært med på.

Og de er lei av kontrakten de skrev under med organisasjonen som drives fra den lille leiligheten.

De skulle egentlig samle inn penger til et prosjekt i Nicaragua. Mer om det seinere. Først litt om organisasjonen de har skrevet under innsamlingskontrakten med.

Penger tilbake til russen 

I fjor høst skrev Dagbladet.no om innsamlingsorganisasjonen Norstiftelsen. De arrangerte bøsseinnsamlinger der 30 prosent av inntektene gikk til russen som samlet inn, og hevdet de var medlem av Innsamlingskontrollen uten at de var det.

Men de er ikke den eneste organisasjonen som har brukt russ til å samle inn penger med kontrakter som sier at russen selv skulle få noe igjen.

Det har også den lille organisasjon som er registrert i leiligheten i den gule blokka på Majorstua, drevet av russeparty-fikseren Patrick Pintzow (22) gjort.

Betale penger for å samle inn?

FELLES POSTKASSE: Patrick Pintzow har registrert Children of Tomorrow, organisasjonen han leder og driver, på samme adresse som han selv bor. I denne leiligheten har russ hentet og levert tilbake bøsser, og signert samarbeidskontrakter. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FELLES POSTKASSE: Patrick Pintzow har registrert Children of Tomorrow, organisasjonen han leder og driver, på samme adresse som han selv bor. I denne leiligheten har russ hentet og levert tilbake bøsser, og signert samarbeidskontrakter. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Dagbladet.no har fått tilgang til en kontrakt mellom organisasjonen Children of Tomorrow og en russebuss som ble skrevet under i fjor vår.

Den viser at medlemmene på russebussen skulle samle inn penger for organisasjonen, mot at de fikk 15 prosent tilbake fra organisasjonens driftsfond.

Og ikke nok med det: Hvis de ikke fikk samlet inn 1500 kroner hver i måneden, måtte russebussen selv betale inntil 10 000 kroner tilbake til innsamlingsorganisasjonen. I kontrakten Dagbladet.no har tilgang til utgjør det over 40 000 kroner i måneden for alle bussens medlemmer.

Russefest med underskudd

Styreleder i Children of Tomorrow er Patrick Pintzow. Han er også daglig leder i selskapet Gez AS og en sentral aktør i selskapet Russefeber. Et av selskapenes hovedformål er å arrangere festen Russefeber 16. mai, noe de gjorde for første gang i fjor. Resultat den gang: Dundrende underskudd og en lang kreditorliste.

Russefeber skylder i dag 254 970 kroner, ifølge kredittopplysningsselskapet Dun & Bradstreet.

- Vi er i dialog med samtlige kreditorer om nedbetaling. Vi er i ferd med å få et økonomisk fundament, slik at vi kan betale gjelda, sier Morten Knudsen.

Han er daglig leder i Russefeber, og sitter i samme kontorlandskap som Patrick Pintzow. 

Ville kreve penger av russ hvis de ikke samlet inn nok

- Pengene ble aldri krevd inn

Patrick Pintzow er en mann med mange jern i ilden. En driftig kar, sier enkelte som kjenner ham. Han er delaktig i fem selskaper. Hans private enkeltmannsforetak heter As Soon As Possible Pintzow, og i fjor ga han ut en rap/pop-singel, der han og kameraten David Steinmann som duoen Superstars gjorde en versjon av Nora Brockstedt «Voi voi».

Steinmann er for øvrig styremedlem i Children of Tomorrow, organisasjonen som Patrick Pintzow leder, og som i fjor opererte med kontrakter der de ville kreve inn penger av russ som ikke klarte å samle inn det de hadde tatt på seg.

- Det ble aldri til at vi krevde noen for penger, selv om ingen av bussene oppfylte kravene i kontrakten. Det viste seg i det hele tatt vanskelig for dem å samle inn penger, sier Pintzow.

COT har nå gått bort ifra ordningen.

- Vi har funnet at det ikke er en god form. En bør ikke engasjere folk til å samle inn penger mot at de skal få penger selv, sier Pintzow

Hvor mye går til formålet?

På organisasjonens hjemmesider hevder de at alt som samles inn av penger går uavkortet videre til formålene:

«Som eneste organisasjon i Norge i vår størrelsesorden er vi alene om å gi våre prosjektsteder 100 % bistand med 100 % uavkortede penger fra medlemmer og bidragsytere», står det på hjemmesiden.

«Hva med driftskostnader? Vi søker bedrifter om konkrete driftstilskudd», heter det videre.

Patrick Pintzow mener det stemmer, selv om det var et eget punkt i kontraktene om at russen skulle få igjen 15 prosent av det de samlet inn.

- Vi har et supportfond og et driftsfond. Pengene som samles inn, går til supportfondet, mens det som skulle betales tilbake skulle tas fra driftsfondet. Vi har søkt om driftstilskudd fra ulike bedrifter for å få inn penger til dette, slik at det som ble samlet inn kunne gå uavkortet videre.

- Men hvordan kan 100 prosent av det som kommer inn til en organisasjon gå uavkortet videre når 15 prosent skal gå tilbake igjen? Det vil jo være penger som går fra organisasjonen og gis til de som samler inn?

- Som jeg prøvde å forklare: Det skulle tas fra driftsfondet. Derfor kunne vi i praksis ha gitt akkurat den samme hundrelappen videre til formålet.

- Okei, vi har tatt i

Children of Tomorrow har også drevet innsamling nylig. 2. november i fjor sendte Christian Stenseng ut en pressemelding. Stenseng er nå marketing manager i Gez, og tidligere Idol-deltaker og russepresident i Oslo. I meldingen heter blant annet:

«I helgene fram mot jul vil russen i Oslo og Akershus samle inn penger i samarbeid med organisasjonen Children of Tomorrow (COT). Lørdag 3. November går startskuddet for innsamlingen og plateaktuelle Erik og Kriss er med og støtter opp rundt aksjonen.»

Men denne gangen får altså ikke russen penger igjen for å samle inn. Nå satses det på en premie til de som samler inn mest, og ifølge organisasjonen selv er verdien på premien til den som samler inn mest 250 000 kroner.

- Okei, vi har tatt i, sier Pintzow om gevinstene.

- Men man må ta i litt i markedsføringen, legger han til.

- Vi mener det trengs ei gulrot for å motivere folk til å drive innsamling. Folk motiveres ikke ene og alene av å gå med bøssene. 

Men hvor går egentlig pengene?

Prosjektet i Nicaragua

På organisasjonens hjemmesider står det om et prosjekt i Nicaragua, og at organisasjonen støtter et skoleprosjekt i regi av Ángela Calvo Montes.

Dette prosjektet kom i gang etter at Patrick Pintzows søskenbarn, som også har vært oppført som «innsamlingsansvarlig Nicaragua» i COT, kom i kontakt med henne da hun var på reise til Sør-Amerika og Nicaragua i 2001.

På sine hjemmesider opplyste Children of Tomorrow tidligere at 70 russebusser deltok i innsamlingen. Det burde betydd rikelig med klingende mynt for Ángela Calvo Montes, og en pen sum tilbake til en rekke russebusser. Men det gjør det altså ikke.

Overfor Dagbladet.no opplyser Pintzow at organisasjonen har gitt 13 060 kroner til prosjektet i Nicaragua, mens 10 000 kroner er brukt til et nå nedlagt aktivitetssenter i Oslo.

Han opplyser også at kun seks busser deltok i innsamlingen, og at disse samlet inn omtrent 10 000 kroner.

Om årets innsamling, som har fått navnet Russ we support, står det for øvrig:

«Children of tomorrow har som primært mål å skape et bedre oppvekstmiljø for barn og unge verden over».

Utdanning, mobbing og rus

Men hvor mye mer enn de 13 060 kronene Angela vil se, er usikkert. I pressemeldingen som ble sendt ut tidligere i høst, heter det blant annet:

«Organisasjonen har tidligere arbeidet med et skoleprosjekt i Nicaragua, men ønsker nå å rette fokuset her hjemme og i første omgang i Oslo og Akershus i 2008».

Et av prosjektene her er «Valgdagen», der en MOT-ambassadør og en motivasjonsekspert ifølge organisasjonen skal fokusere på «valgene som dagens unge må ta med tanke på utdanning, mobbing, rus osv».

- Hvis du er interessert i å skape et bedre oppvekstmiljø for barn, så er det det vi gjør. Hvis du ikke er interessert i barn i det hele tatt, så ikke støtt oss, sier han.

Kritisk russepresident

Russepresident i Oslo, Sindre Skoglund, er ikke like entusiastisk overfor innsamlingen.

- De sier at de skal konsentrere seg om barn og vanskeligstilte i Oslo, men de sier ikke noe konkret om hva de skal gjøre. Vi har også dårlige erfaringer med innsamlingsorganisasjoner som retter seg mot russen, sier Skoglund til Dagbladet.no.

- Det er vanskelig for 18-åringer å undersøke og vurdere om ulike organisasjoner er seriøse eller ikke. Det er et nytt russekull hvert år, og derfor lærer en ikke fra år til år.

Russen i Oslo og Akershus har sin egen innsamlingsaksjon, Russen Humanitære aksjon, som organiseres av Russens organisasjonskomité.

- Det er russens egen innsamling som har lange tradisjoner, sier Axel Stoltenberg, viserussepresident i Oslo og Akershus, til Dagbladet.no.

- Rart å gi penger til en veldedig organisasjon

I år som i fjor går pengene fra denne aksjonen til SOS-barnebyer, og ingen av de som samler inn får provisjon. Russepresident Skoglund, som gjennom sitt verv samarbeider tett med Russens organisasjonskomité, mener russen heller bør støtte opp om den.

- SOS-barnebyer er anerkjente, og vi vet hva pengene går til. Derfor oppfordrer vi heller russen til å støtte denne aksjonen, sier Stoltenberg.

I fjor ble det samlet inn 1,2 millioner kroner i aksjonen

Skoglund og Stoltenberg reagerer også sterkt på kontraktene COT brukte i fjor, der russen skrev under på at de måtte betale opptil 10 000 til organisasjonen hvis de ikke samlet inn det de hadde lovet.

- Det framstår som rart å måtte gi penger til en veldedig organisasjon, sier Skoglund.

I kontrakten står det at de opptil 10 000 kronene som skulle betales tilbake til COT skulle dekke administrasjonskostnader.

- Jeg skjønner ikke hvordan de kan ha hatt 10 000 kroner i administrasjonsutgifter på hver eneste russebuss, sier Axel Stoltenberg.

Liten aktivitet

Pintzow mener de ikke er en konkurrent til innsamlingen.

- At de har en ting som er positiv i mars, så er det kjempefint. Hvis vi kunne bistått i den forbindelse og de hadde spurt oss om det, så hadde vi selvsagt vært med på det, sier Pintzow.

Aktitivteten i organisasjonen har for øvrig ikke alltid vært like høy.

- Fra slutten av sommer 2006 til februar i fjor, så har COT ligget helt død. Jeg har hatt nok å gjøre på jobben. Jeg må tjene til livets opphold.

KRITISKE: Sindre Skoglund og Axel Stoltenberg, russepresident og viserussepresident i Oslo og Akershus, er kritiske til organisasjonen og kontraktene de har hatt med russebusser. - Det framstår som rart å måtte gi penger til en veldedig organisasjon, sier Skoglund.
INNSAMLINGSORGANISASJONEN: Slik ser hjemmesiden til Children of Tomorrow, www.cot.no, ut.
CHRISTIAN STENSENG: Den tidligere Idol-deltakeren er nå marketing manager i selskapet Gez, og sender blant annet ut pressemeldinger på vegne av Children of Tomorrow.
KONTRAKTEN SIDE 3: Kontrakten er strengt konfidensiell, heter det nederst.
KONTRAKTEN: Denne kontrakten ble undertegnet mellom organisasjonen Children of Tomorrow og flere russebusser i fjor.
KONTRAKTEN SIDE 2: Her er punktet om provisjon til russen, samt punktet om at de må betale tilbake selv, hvis de ikke samler inn nok penger.
SAMARBEIDSPARTNERE: Children of Tomorrow samarbeider tett med Russefeber og Gez. Dagbladet.no måtte Patrick Pintzow i Gez og Russefebers lokaler på Bislett i Oslo. Pintzow ønsket ikke å la seg fotografere.
NICARAGUA-PROSJEKTET: Slik presenteres organisasjonens Nicaragua-prosjekt.
ÅRETS INNSAMLING: Slik ser hjemmesiden til årets innsamling, Russ we support, www.russwesupport.no, ut.
REGISTRERT HER: Children of Tomorrow er registrert på Majorstua, i denne blokka, der Patrick Pintzow selv bor.