Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ville la barnehagene betale klokke til 118.000 kroner

John Andrew Tollefsen ville la konkurstruede barnehager betale sin private klokkegjeld.

KLOKKEGLAD: John Andrew Tollefsen etterforskes av Økokrim for forhold rundt driften av fire barnehager i Oslo. Til tross for en rekke barnehagekonkurser har han hatt et svært høyt privat forbruk. Foto: TORBJØRN GRØNNING/Dagbladet
KLOKKEGLAD: John Andrew Tollefsen etterforskes av Økokrim for forhold rundt driften av fire barnehager i Oslo. Til tross for en rekke barnehagekonkurser har han hatt et svært høyt privat forbruk. Foto: TORBJØRN GRØNNING/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Dagbladet har tidligere skrevet om John Andrew Tollefsen, som igjennom flere år har mottatt titalls millioner i kommunal støtte til driften av flere barnehager i Oslo. Barnehagene har gått konkurs i tur og orden etter at Tollefsen har tappet selskapene for penger.

Til tross for de mange konkursene har Tollefsen de siste årene hatt et  svært høyt privat forbruk, blant annet med strandtomter på Nesøya og Konglungen, Porsche 911, og dyre klokker.

Tollefsen ble slått personlig konkurs 2. juni i fjor, men gikk likevel til innkjøp av en Audemars Piquet Royal Oak Offshore i rødt gull til 150.000 kroner i høst.

Ifølge klokkeselgeren John André Sandquist byttet Tollefsen inn en klokke til 32000 kroner. Restbeløpet på 118.000 kroner skulle betales den 15 november i fjor.

Betalingen kom aldri: Isteden ville Tollefsen at klokka skulle faktureres som konsulentbistand til det konkurstruede barnehageselskapet Konglungen AS:

«Viss du lager et bilag til meg med påfølgende tekst. Bistand i forbindelse med emisjon Konglungen AS kr. 118.000, fører jeg det fra driftskonto Denne kan du sende på mail adresse konglungen-as@live.no. Da har du pengene i dag», skriver Tollefsen i tekstmeldingen sendt 16. desember klokka 09:45.

Tekstmeldingen er sendt fra Tollefsens telefonnummer, et nummer han selv svarte på da Dagbladet ringte.

Barnehage trues med utkastelseSandquist sier til Dagbladet at han nektet å forfalske et bilag for å få penger for klokka.

- Det var helt uaktuelt for meg å gjøre meg til kriminell for dette, sier klokkeselgeren John André Sandquist til Dagbladet.

Sandquist har selv sonet dom for regnskapsjuks og momsunderslag. Han hevder han fortsatt ikke har sett noe til pengene fra Tollefsen.

TRUES MED UTKASTELSE: Stomperud barnehage i Lørenveien i Oslo trues med utkastelse fordi Tollefsen ikke betaler regningene. Lisa Thorsen (32) som har to barn i barnehagen, fortviler. - Jeg trodde vi var kvitt Tollefsen i sommer, sier hun. Foto: SVEINUNG U. YSTAD/Dagbladet
TRUES MED UTKASTELSE: Stomperud barnehage i Lørenveien i Oslo trues med utkastelse fordi Tollefsen ikke betaler regningene. Lisa Thorsen (32) som har to barn i barnehagen, fortviler. - Jeg trodde vi var kvitt Tollefsen i sommer, sier hun. Foto: SVEINUNG U. YSTAD/Dagbladet Vis mer

Konglungen AS er den siste i rekken av Tollefsens driftsselskap. Det er John Andrew Tollefsens kone, Nina Tollefsen, som er oppført som eier av selskapet. Selskapet, som driver barnehager med kommunalt tilskudd som hovedinntekt, har et regnskapsunderskudd på 2190 000 kroner for 2008. Blant annet unnet Nina Tollefsen seg selv en lønn på 1061.000 kroner det året.

Den eneste barnehagen som fortsatt er i drift under Konglungen AS, Stomperud Barnehage på Løren i Oslo, er truet med utkastelse fordi Tollefsen ikke betaler regningene. Selvaag, som leier ut barnehagebygget, har sendt varsel om utkastelse til barnehagen.

Nå etterforskes Tollefsen av Økokrim for driften av barnehagene de siste årene.

- Vi ser på sakskomplekset rundt driften av barnehagene, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim til Dagbladet.

Framleier til seg selvTollefsens metode i forkant av alle barnehagekonkursene har vært den samme: Gjennom framleie av eiendommene, fører han barnehagepengene over til seg selv. I tillegg har familien Tollefsen ut millionlønn som daglig leder. Resultatet har vært at barnehagene driver med stort underskudd og går konkurs.

Deretter oppretter Tollefsen et nytt selskap, og begynner på nytt.

På denne måten har Tollefsen stått bak en rekke barnehagekonkurser de siste årene. Overføringene fra det offentlige beløper seg til flere titalls millioner kroner.

- Vi hadde gjerne sett at noen andre drev barnehagene, sier bydelsdirektør Heidi Larsen i bydel Grünerløkka til Dagbladet.

Bydelen og kommunen kan imidlertid lite gjøre. Det er ingen vandelskrav til folk som driver barnehage, slik det for eksempel er om man skal drive drosje og restaurant. Dermed kan familien Tollefsen fortsette å ta i mot offentlige barnehagepenger.

KLOKKEGJELD: I denne tekstmeldingen ber Tollefsen om at klokkegjelda belastes selskapet Konglungen AS som «bistand i forbindelse emisjon». Foto: Nina Hansen, Dagbladet
KLOKKEGJELD: I denne tekstmeldingen ber Tollefsen om at klokkegjelda belastes selskapet Konglungen AS som «bistand i forbindelse emisjon». Foto: Nina Hansen, Dagbladet Vis mer

- Ufattelig privat forbrukHvor er så barnehagemillionene blitt av? Mye tyder på at det har rent ut i luksus.

- Det er et ufattelig privat forbruk, en hemningsløs pengebruk, sier en person med kjennskap til både familien Tollefsens privatøkonomi og barnehageøkonomien.

Han ønsker å være anonym av hensyn til konfliktnivået i saken.

John Andrew Tollefsen ble slått personlig konkurs 2. juni i fjor. 15. januar i år ble kona Nina Tollefsen, som står oppført som eier av barnehageselskapet, også slått konkurs.

Tollefsen ønsker ikke å kommentere verken klokkekjøpet, barnehagedriften, eller økokrims etterforskning i går, men han har tidligere kommentert sine klokkevaner i Dagens Næringsliv.

- Jeg har kjøpt mange klokker av Sandquist opp gjennom årene. Jeg liker Rolex, sa Tollefsen til DN.

SOLGTE KLOKKE: «Klokkemannen», John André Sandquist (38) hevder at Tollefsen kjøpte klokka for 150.000 kroner i oktober. Tollefsen ble slått personlig konkurs 2. juni i fjor. Foto: Nina Hansen, Dagbladet
SOLGTE KLOKKE: «Klokkemannen», John André Sandquist (38) hevder at Tollefsen kjøpte klokka for 150.000 kroner i oktober. Tollefsen ble slått personlig konkurs 2. juni i fjor. Foto: Nina Hansen, Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!