Ville likvidere Chavez etter norgesbesøk

Venezuelas president Hugo Chavez skulle angivelig likvideres etter at han lørdag kom hjem fra sitt besøk i Norge. Attentatplanene ble avslørt og presidentens fly omdirigert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Chavez fortalte selv om drapskomplottet søndag, og viste til etterretningrapporter som tydet på at flyet han vendte hjem fra Norge med skulle skytes ned.

- Vi har forpurret en plan om å drepe presidenten, sa Chavez.

Venezuelas president skulle etter planen ha landet på Maiquetia-flyplassen i Venezuelas hovedstad Caracas klokken ett natt til lørdag lokal tid, men ble kontaktet av innenriksminister Diosdado Cabello mens flyet befant seg i lufta og orientert om attentatplanen.

- Han overbeviste meg om at jeg i stedet burde lande på flyvåpenets Libertador-base, sa Chavez.

Fant granatkaster

Ifølge Chavez oppdaget sikkerhetsagenter, etter å ha mottatt et tips, en gruppe væpnede menn nær Maiquetia-flyplassen. Det kom ti l skuddveksling og mennene unnslapp men etterlot seg en svenskprodusert AT4-granatkaster, et kart med presidentflyets innflygingsrute og flere bilder av flyet.

På ett av bildene som ble funnet var det en håndskrevet beskjed, som ble gjengitt av Chavez søndag.

- For at ørnen skal falle, bare vent på ordre fra kontakten på flyplassen og bare fra telefonnummeret du alt kjenner. Når du er skikkelig plassert, riv i stykker dette kartet. Lykke til, lød påskriften.

Flere av telefonsamtalene som var tatt fra mobiltelefonen som ble funnet, kunne ifølge Chavez spores direkte til personer som i forrige uke var med på å organisere demonstrasjoner mot ham.

Tonet ned uro

Under besøket i Norge møtte Chavez både kong Harald og statsminister Kjell Magne Bondevik, og benyttet anledningen til å tone ned den politiske uroen i hjemlandet.

- Nei, jeg frykter ikke at konfrontasjonen med opposisjonen skal skremme bort utenlandske investorer. Det er det heller ingen grunn til. Slike konfrontasjoner er normale i et demokrati, sa Chavez med klar adresse til blant andre Statoil og Norsk Hydro som begge er solid representert i Venezuela.

Statoils konsernsjef Olav Fjell møtte også Chavez fredag, for å diskutere planene om nye investeringer i landet. -Vi vet det er betydelig uro i Venezuela. Men myndighetene har alltid opptrådt ryddig overfor oljeindustrien. Det er sterk internasjonal konkurranse om disse oppdragene, sier Fjell.

Styrtet i kupp

Den tidligere oberstløytnanten vant en overveldende valgseier i Venezuela i 1998, men har med sine kontroversielle utspill skapt store bølger i landet.

Motstandere anklager ham for å forsøke å innføre et Cuba-lignende system, og forsøkte i april å styrte ham i et kupp. Chavez ble avsatt, men var tilbake i presidentstolen to døgn senere.

Siden kuppforsøket har Chavez flere ganger anklaget sine motstandere for å ha planlagt attentat mot ham.

NTB-Reuters-AFP