Ville lure Patentstyret med sleip «avgift»

Med et sleipt tilbud prøvde firmaet Trademark Selection å lure selveste Patentstyret.

LOKKE-FAKTURA:  Denne regningen ble sendt til Patentstyret med en klekkelig sum de ble anbefalt å betale. Faksimile: Patentstyret
LOKKE-FAKTURA: Denne regningen ble sendt til Patentstyret med en klekkelig sum de ble anbefalt å betale. Faksimile: PatentstyretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er litt komisk, sier avdelingsdirektør Bernt Boldvik hos Patentstyret til Dagbladet.

I juli fikk Patentstyret et brev med det som ser ut som et offentlig gebyr som skal betales.
Det komiske er at brevet kom fra Trademark Selection Inc - en av de virksomhetene som Patentstyret advarer mot på sine hjemmesider.

Latterlig
- Mottaksavdelingen vår så umiddelbart at det var lureri, og så sendte de en kopi til meg, forteller Boldvik.

Brevet gir inntrykk av at en regning på 1185 euro må betales i «registration fee» for et av Patentstyrets egne varemerker. I virkeligheten er brevet et tilbud om en tjeneste som de færreste har behov for.

«We recommend you to take this registration in our exclusive cataloge», står det langt nede på arket.

- Det har jo ingen verdi å stå i en eller annen obskur katalog, sier Bernt Boldvik. Han synes tilbudet er til å le av - og særlig at det sendes til nettopp Patentstyret.

Penger tapt
- Samtidig har det noe alvorlig over seg, for det er mange bedrifter som får slike «tilbud», og det går verdier tapt på denne måten, sier Boldvik.

Han forteller at Patentstyret i løpet av et år får flere titalls, kanskje over hundre henvendelser fra bedrifter som har fått liknende tilbud fra Trademark Selection eller andre firmaer som driver med det samme. Boldvik regner med at det også er en del som lar seg lure.

- Hvis dette sendes ut til flere hundre norske virksomheter i løpet av et år, kan det fort bli hundretusener av kroner som går tapt, sier Boldvik, som ikke er i tvil om at dette internasjonalt er en millionindustri.

Trademark Selection Inc. i Sveits/USA oppgir ikke telefonnummer i brevet til Patentstyret, og heller ikke på sin hjemmeside. Dagbladet fikk i går ikke svar på en epost til selskapet.

Utnytter åpenhet
Bernt Boldvik synes det er trist at den samme åpenheten som folk forventer fra myndighetene også utnyttes av lurendreiere.

Informasjonen om hvilke registrerte varemerker som snart utløper finnes tilgjengelig hos Patentstyret. Det gjør det lett å finne ut når sjansen er størst for å få en varemerke-eier til å betale en «registreringsavgift».

LATTERLIG: - Det har jo ingen verdi å stå i en eller annen obskur katalog, sier avdelingsdirektør Bernt Boldvik i Patentstyret. Han synes tilbudet fra Trademark Selection er til å le av. Foto: Patentstyret.
LATTERLIG: - Det har jo ingen verdi å stå i en eller annen obskur katalog, sier avdelingsdirektør Bernt Boldvik i Patentstyret. Han synes tilbudet fra Trademark Selection er til å le av. Foto: Patentstyret. Vis mer

Risikoen for å få politiet på nakken, er heller ikke særlig stor. Avsenderne av denne typen brev er vanligvis nøye med at det formelt sett er et «tilbud».

- Vi får ikke gjort noe mer enn å advare, sier Bernt Boldvik til Dagbladet.