Ville lure rikfolk med falsk «Skrik»

Fotografier av det som skal være det stjålne Munch-maleriet «Skrik» sirkulerer i forbrytermiljøer på Østlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminelle planlegger å få utbetalt et større pengebeløp fra norske eller utenlandske milliardærer eller skaffe seg amnesti for begåtte forbrytelser ved å love å framlegge såkalte «fotobevis» av «Skrik». Fotografiene viser et «Skrik» som er skadd i kantene der ramma skal ha blitt revet av etter ranet.

Skulle rømme landet

Rikingene skulle via mellommenn presenteres for såkalte fotobevis som skulle dokumentere at de kriminelle virkelig satt på maleriene, i hvert fall «Skrik». De kriminelle skulle deretter kreve et millionbeløp i forskudd for ytterligere opplysninger.

Når beløpet var utbetalt, hadde de planer om å stikke i sikkerhet i utlandet med en formue. Men etter det Dagbladet kjenner til har det kriminelle miljøet som hevder de har tatt bilde av «Skrik» et sted i Østfold etter kunstkuppet, begått en fatal feil.

Feil Skrik-bilde

Kjeltringene har nemlig tatt fotografier av feil «Skrik». Dagbladet har ved selvsyn kunnet avsløre at fotografiene som verserer i det kriminelle miljøet, er av en plakat av det «Skrik»-maleriet som fortsatt henger trygt i Nasjonalgalleriet - og ikke det som er ranet fra Munch-museet.

Det er tydelige forskjeller på de to «Skrik»-maleriene. Den mest iøynefallende detaljen er at figuren på de to maleriene ikke er plassert samme sted på maleriet. Det går tydelig fram av plasseringen av rekkverket bak figuren. Det er også tydelige fargeforskjeller mellom de to bildene.

Dagbladet har kjennskap til at minst en person på Østlandet i en måneds tid har bekjentgjort at han hadde foto av det stjålne «Skrik» fra Munch-museet. Det han ikke visste, var at det fins flere versjoner av «Skrik».

Den kriminelle hadde angivelig planer om å gå til politiet med fotografiet. Han ville framsette et krav om amnesti for en narkotikasiktelse, ifølge Dagbladets kilder.

Ukjent for politiet

Han skulle tilby etterforskerne fotografier og opplysninger om hvor «Skrik» befant seg på det aktuelle tidspunktet. Men den narkotikadømte østfoldingen kom aldri så langt.

Overbetjent Øyvind Nordgaren i Oslo-politiet sier de ikke har mottatt eller hørt om at det fins fotografier av maleriene fra Munch-museet.

- Men fins det, er vi interessert, sier han.

STJÅLET: Dette «Skrik»-bildet hang på veggen i Munch-museet.
PÅ PLASS: Dette «Skrik»-bildet henger i Nasjonalgalleriet.
TOMT: - Her hang «Skrik», peker museumsleder Gunnar Sørensen, sammen med museumsdirektør Lise Karine Mjøs.