SNUDDE: Etter det Dagbladet forstår var det bestemt at Sentrum politistasjon, som eneste døgnåpne politistasjon i Oslo, skulle nattestenges. I går snudde politimester Anstein Gjengedal og lovet at stasjonen vil være åpen for publikum hele døgnet gjennom. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
SNUDDE: Etter det Dagbladet forstår var det bestemt at Sentrum politistasjon, som eneste døgnåpne politistasjon i Oslo, skulle nattestenges. I går snudde politimester Anstein Gjengedal og lovet at stasjonen vil være åpen for publikum hele døgnet gjennom. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer

Ville nattestenge oslopolitiet

Ville stenge hovedstadens eneste døgnåpne politistasjon om natta. I går snudde plutselig politimesteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Politimester Anstein Gjengedal og toppledelsen i oslopolitiet bestemte for få uker siden at eneste døgnåpne politistasjon i Oslo skulle nattestenges.

Sentrum politistasjon i Henriks Ibsensgate 10 i Oslo skulle ikke være tilgjengelig for publikum fra midnatt til morgenen etter. Sparetiltaket, som blant annet skulle bidra til å redde jobben for 47 politivikarer, skulle starte 26. juni i år og vare ut året, får Dagbladet opplyst.

Det meste av kriminaliteten skjer på nattestid. Dagbladet skrev senest torsdag at 501 av 1560 personran i Norge i fjor skjedde i Grønland politistasjonskrets, det vil si fra Storgata i vest til gamlebyen i øst.

Politiet opplyste at ranene hovedsakelig skjedde i tidsrommet 23.00 til 07.00.

Snudde I går gjorde politimesteren helomvending. Etter at Dagbladet ringte politiledelsen for en kommentar om den planlagte nattestengingen, fikk vi etter hvert Gjengedal på tråden.

- Etter en vurdering har vi endt opp med å la Sentrum politistasjon være døgnbemannet og åpen for publikum gjennom sommeren, sier Anstein Gjengedal til Dagbladet.

Han sier avgjørelsen ble fattet i løpet av arbeidsdagen i går.

Han sier at de nå skal se nærmere på hva slags henvendelser publikum kommer med på natta og at de ikke har endelig konkludert om fortsettelsen.

- Vi er opptatt av å yte service til publikum. Jeg vil minne om at politiet uansett hadde vært tilgjengelig på telefon, i gatene og at det er mulig å anmelde forhold på internett, sier Gjengedal.

Planlagt lenge Politimesteren legger til at når politistasjonen likevel blir bemannet om natta, så kan det gå utover antall patruljerende politifolk i gatene framover.

Leder Sigve Bolstad i Oslo politiforening trodde ikke det han hørte da han fikk høre om helomvendingen.

- Vi forstår at det må gjøres kutt. Nattestengingen var et sparetiltak alle var informert om og kjente konsekvensene med. At dette nå endres lover ikke godt for oslopolitiet framover. Hva blir det neste? spør Bolstad.

Han synes det var skammelig at hovedstaden ikke skulle ha en eneste døgnåpen politistasjon for publikum, og liker heller ikke tanken på at det kan gå ut over det operative.

- At dette kan gå utover antall politifolk i gatene, viser hvilken krisesituasjon politiet er i, og er stikk i strid med hva ledelsen har sagt tidligere, sier Bolstad.

- Skandale Også politikerne er rystet. Flere Dagbladet har vært i kontakt med kjente til rykter om at stasjonen skulle nattestenges og reagerte. Snuoperasjonen ryster.

- Det virker som politiet ikke evner å planlegge etter trusselsituasjonen. Det viktigste for politiet er å se på sine driftsbudsjetter, og ikke å bevare tryggheten til befolkningen. At dette er en politikrise er en underdrivelse, sier André Oktay Dahl i Høyre.

KrFs Hans Olav Syversen har sendt spørsmål til justisminister Knut Storberget om situasjonen.

- Politimesteren må her velge mellom pest eller kolera. Driftssituasjonen presser ham til dette, sier justispolitisk talsmann Syversen til Dagbladet.

Han får støtte av FrPs Sylvi Listhaug. Hun kaller situasjonen en skandale.

- Situasjonen er prekær og politiet trenger flere ressurser. Det er ikke de kriminelle som tilpasser seg når politiet jobber, det er omvendt, sier Listhaug.