Ville nekte Arafat hjemreise

Yassir Arafat sa seint i går kveld at han har gitt opp og ikke reiser til det arabiske toppmøtet i Beirut i dag. Israels statsminister Ariel Sharon forbeholdt seg i går retten til å nekte Arafat å komme hjem til de palestinske områdene, dersom han reiste til Beirut - og hvis det skjedde nye terroristangrep mens han var borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På denne måten satte Sharon et umulig vilkår for palestinernes president. Sharon ba i det samme USA om å godta dette vilkåret, noe som er temmelig utenkelig.

- Arafat har bestemt seg for ikke å la Israel presse de palestinske forhandlerne til å godta Israels betingelser. Derfor har han bestemt seg for ikke å dra til møtet, sa palestinernes informasjonsminister Yasser Abed Rabbo i går kveld.

Ba om godkjenning

USA presser Israel for å la Arafat få dra til det viktige toppmøtet. Men Sharon ba i går USA om lov til å nekte Arafat å vende tilbake.

- Hvis det blir sagt til Israel av USA at Israel kan nekte å la ham komme tilbake hvis det skjer terrorangrep, vil det være lettere for meg å la ham reise, sa Sharon til israelsk fjernsyn i går.

Dette har Egypts president, Hosni Mubarak, og flere av Arafats rådgivere tidligere advart Arafat mot.

Dersom han står i fare for å bli de facto forvist til Beirut, som nettopp general Sharon fordrev ham fra i 1982, kan ikke Arafat reise fra Ramallah, der han nå har vært i en slags israelsk «husarrest» siden midten av desember.

Mubarak avlyser

Mubarak avlyste i går sitt besøk i Beirut, uten å oppgi hvorfor. I stedet skal statsminister Atef Ebeid representere Egypt.

Politiske iakttakere antar at Mubarak er opprørt over Sharons behandling av Arafat og over at USA ikke legger sterkere press på Israel.

Egypt er et arabisk nøkkelland, og USA har vanligvis stolt på at Mubarak har en modererende innflytelse under arabiske møter. I Beirut skal de arabiske lederne forsøke å innta et felles standpunkt til den saudiarabiske fredsplanen for Midtøsten. Sharons private mobbing av Arafat har overskygget møtet, men det er likevel Arafat som nå blir midtpunktet i Beirut, til stede eller ikke.

USAs utsending, Anthony Zinni, ga i går opp å sammenkalle til et felles forhandlingsmøte mellom palestinere og israelere for å få til en våpenhvile før toppmøtet. Etter å ha møtt palestinerne i går, skal Zinni i dag møte Sharon. Men ny dato for et felles forhandlingsmøte er ikke satt.

Sharon har sagt at det må foreligge en våpenhvileavtale før Arafat kan dra til Beirut. Men USA ønsket han skulle få dra uansett. Nå vil Sharon ha USAs aksept på å utestenge Arafat etterpå, men USA har tidligere sagt at Arafat verken må skades eller utvises. Og i går stilte Sharon enda et krav til Arafat i israelsk fjernsyn i går:

- Arafat må erklære en våpenhvile på sitt eget språk til sitt folk og søke å få en slutt på volden.

REISER IKKE: President Yassir Arafat sa i går kveld at han har gitt opp og ikke reiser til det arabiske toppmøtet i Beirut i dag. Bildet viser palestinere som i går demonstrerte i Gaza.