Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ville ødelegge bevisene for at dette skjedde

Eks-justisminister Gonzales skal ha vært blant dem i Det hvite hus som mente videoer av CIA-avhør måtte ødelegges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag må deler av Bush-administrasjonen møte i retten for å svare på beskyldninger om at de tilintetgjorde bevismateriale, som blant annet omfatter videoopptak av CIA-avhør i fangeleiren på Guantanamo Bay, melder CNN.

Tidligere denne måneden innrømmet CIA at de hadde filmet avhørene av to al-Qaida-mistenkte, Abu Zubaydah og Abd al-Rahim al-Nashiri, i 2002. Opptakene skal angivelig vise bruk av tøffe avhørsmetoder, som for eksempel såkalt «waterboarding» eller simulert drukning.

Nå tyder alt på at minst fire toppjurister for Det hvite hus deltok i diskusjonene om hva som skulle gjøres med videoene.

Blant de som ønsket videotapene ødelagt var blant andre Alberto Gonzales, den gang rådgiver og senere justisminister, og David Addington, rådgiver for visepresident Dick Cheney og senere hans stabssjef, skriver avisa The International Herald Tribune.

Fryktet videoene skulle komme ut

Det er imidlertid ikke et klart og entydig bilde som tegnes av hvilken rolle tjenestemenn i Bush-administrasjonen hadde i beslutningsprosessen rundt hva som skulle skje med avhørsvideoene.

Til å begynne med ble det rapportert at Det hvite hus hadde advart mot at videoene skulle ødelegges. Men etter hvert som ansatte i Bush-administrasjonen og i CIA er blitt avhørt om saken, har det kommet fram flere motsigende redegjørelser for hvilke standpunkt de betrodde Bush-medarbeiderne inntok.

En tidligere høytstående etterretningsansatt sa at noen høyt oppe i Bush-administrasjonen hadde gått veldig sterkt inn for at videoene måtte destrueres.

SIMULERT DRUKNING: Demonstranten Maboud Ebrahimzaden ligger på bakken etter å ha vist hvordan avhørsmetoden «waterboarding» eller simulert drukning fungerer. Denne metoden skal ha blitt brukt på Guantanamo, og kan være i strid med det amerikanske forbudet mot å bruke tortur. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX
SIMULERT DRUKNING: Demonstranten Maboud Ebrahimzaden ligger på bakken etter å ha vist hvordan avhørsmetoden «waterboarding» eller simulert drukning fungerer. Denne metoden skal ha blitt brukt på Guantanamo, og kan være i strid med det amerikanske forbudet mot å bruke tortur. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX Vis mer

Uten å navngi noen, sa etterretningskilden at enkelte i 2005 fryktet for konsekvensene dersom videoene på noen måte ble kjent. Spesielt ettersom avsløringene rundt Abu Ghraib-fengselet i Irak hadde kommet samme år.

Andre som er blitt avhørt sier at ingen i Det hvite hus gikk inn for at videoene skulle makuleres. Men de sier samtidig at ingen i Det hvite hus ga ordre om at videoene måtte bevares, og at det å ødelegge dem kunne være lovstridig.

Ifølge Newsweek denne uka, sendte John Negroponte, den gang sjef for den nasjonale etterretningstjenesten, et notat til Porter Gross, sjef for CIA. I notatet advarte Negroponte mot at videoene måtte ødelegges.

Det var Jose A. Rodriguez jr., sjef for CIAs hemmelige tjenester, som til slutt beordret avhørsvideoene destruert. CIA-direktør Michael Hayden sa at tapene ble ødelagt av hensyn til nasjonal sikkerhet og til de som gjennomførte avhørene.

Fram til de ble makulert var tapene blitt oppbevart i en safe i det landet der avhørene ble gjort. Ifølge en etterretningskilde ble tapene aldri sendt til CIAs hovedkvarter.

Ba om alt bevismateriale

De nye opplysningene om at tidligere justisminister Gonzales og Dick Cheneys stabssjef skal ha vært innblandet i saken, kommer etter at en dommer tirsdag denne uken beordret en høring, som starter fredag.

Høringen skal avdekke hvorvidt ødeleggelsen av videoopptakene var i strid med en to år gammel rettsordre om å bevare relevant bevismateriale i et søksmål fra 16 Guantanamo-fanger.

- Ville ødelegge bevisene for at dette skjedde

Dermed har statsadvokat Henry Kennedy valgt å overse argumentene om at det var unødvendig for domstolene å legge seg opp i noe som Kongressen og Justisdepartementet allerede etterforsker. I 2005 ga Kennedy ordre om at all informasjon og alt bevismateriale knyttet til mishandling og tortur på Guantanamo.

Bush-administrasjonen har i en respons til den kommende høringen sagt at det ikke er bevist at den ene av de to al-Qaida-mistenkte som ble filmet, var på Guantanamo da rettsordren i ble utstedt i 2005. De mener derfor at avhørsvideoen sånn sett ikke omfattes Kennedys rettsordre.

- Ville ødelegge bevisene for at dette skjedde
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media