Ville overgi seg

RAUFOSS/OSLO (Dagbladet): Den etterlyste 32-åringen som er siktet etter det brutale gisseldramaet på Toten, ville overgi seg. Politiet tok aldri kontakt med advokaten, som sendte en faks til politiet på Gjøvik. Noen timer etter skjøt politiet ned mannen i Raufoss sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er meget forundret over at politiet ikke besvarte henvendelsen fra mitt kontor, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

I går var 32-åringen fra Toten i kontakt med advokatkontoret til Elden, men mannen var neddopet og sliten etter operasjonen. Derfor må politiet på Gjøvik vente til i dag, før mannen kan avhøres.

Etter det Dagbladet erfarer har politiet tekniske spor som uomtvistelig knytter 32-åringen til ranet og gisseldramaet på Bøverbru i Toten i forrige uke.

- Mannen kontaktet meg lørdag. Han var klar over at han var etterlyst og at politiet mente han sto bak gisselranet, sier Elden.

Sendte faks

Advokaten sendte søndag morgen en faks til politiet på Gjøvik.

- Politiet fikk beskjed om at saken ville løse seg på en rolig måte. Hadde politiet tatt kontakt og gitt beskjed om at det hastet å få pågrepet min klient, kunne jeg ha kontaktet ham igjen, slik at saken kunne ha blitt løst, sier Elden.

Advokat Elden er overrasket over at pågripelsen av 32-åringen endte med at politiet skjøt mannen ned.

Katt og mus

- Min klient var fullt klar over at han var etterlyst for gisselranet. Derfor ringte han og ba om min bistand, sier Elden.

Den siktede 32-åringen ble skutt av politiet da han natt til mandag ruslet gjennom Raufoss sentrum etter å ha oppholdt seg hele kvelden på Vesten pub.

Forbauset

- Jeg er forbauset over at politiet ikke besvarte henvendelsene, slik at jeg kunne fått gi melding til klienten om at politiet ville ha tak i ham umiddelbart, sier advokat John Christian Elden.

- Jeg er blitt gjort oppmerksom fra sorenskriveren på at det foreligger en slik faks. Innholdet i den vil jeg ikke kommentere, sier politiadjutant Ketil Myhre ved Gjøvik politistasjon til Dagbladet.

Elden har fakskvittering på at telefaksen ble sendt og mottatt både av sorenskriveren på Toten og av politiet på Gjøvik.