Ville overta Oslos sexmarked

Med gjengvoldtekter, frihetsberøving og drapstrusler som våpen, skal disse fire litauerne ha prøvd å ta kontroll over Oslos sexmarked.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet trapper nå opp overvåkningen av prostitusjonsmiljøet rundt Skippergata i Oslo, etter å ha knust det de mener er en av Oslo råeste hallik-ligaer. Fire menn fra Kaunas i Litauen er siktet for grov vold, voldtekter, drapstrusler og ran av et titalls prostituerte.

Gjennom et tre uker langt bevisopptak i Oslo tingrett som ble avsluttet fredag, har flere av ofrene fortalt hvordan de ble terrorisert av banden i fjor sommer.

Slått til blods
22. juni i fjor:
Med en stor kjøkkenkniv presset mot strupen får hun beskjed om å hente pengene de skylder. «Slutt å si at dere ikke har penger», skriker en av gjerningsmennene, før han kaster ei av jentene over stuebordet og sparker henne i ryggen. Ei annen av jentene blør etter å ha blitt slått med knyttet neve i ansiktet.

- Vi har en avtale. Vi trodde dere var fornuftige, men nå lurer dere oss, skriker en av mennene, før de endevender hele leiligheten på jakt etter kontanter. De stikker av med 50 000 kroner og flere mobiltelefoner.

Slik har ei av jentene fra Litauen, som ble utsatt for banden, forklart seg til retten.

- Jeg var livredd. De sa de skulle drepe oss hvis vi ikke betalte dem, sier hun.

Spilte horekunder
Politiet ser herjingene til de fire siktede, som den gang var mellom 17 og 21 år, som et slag i krigen mellom ulike miljøer for å kontrollere deler av det lukrative prostitusjonsmarkedet i hovedstaden.

- Disse sakene er noe av det råeste vi har sett. Politiet har siktet de fire for forsøk på å fremme prostitusjon. Vi mener de har oppsøkt jentene og gitt beskjed om at de skulle opptre som deres halliker, sier politiadvokat Sjak R. Haaheim til Dagbladet.

SIKTEDE: Alle de fire siktede kommer fra Kaunas i Litauen. Foto: Svensk politi
SIKTEDE: Alle de fire siktede kommer fra Kaunas i Litauen. Foto: Svensk politi Vis mer

Under kodenavnet «operasjon Thors hammer» jobbet i fjor hele vold- og sedelighetsavsnittet ved Oslopolitiet med saken mot banden, som har brukt samme fremgangsmåte i de fleste av sakene.

Gjennom annonser i avisen SøndagSøndag plukket de fire mennene ut ofrene sine.

En av dem ringte nummeret som stod oppgitt i annonsen, og lot som han var en vanlig horekunde. Da de prostituerte åpnet døren til leiligheten, stormet plutselig alle de fire inn.

I rein kommandostil tvang de jentene til å samle seg i stuen, hvor de hadde full kontroll over dem. Ved flere anledninger skal jentene ha blitt bundet og gjengvoldtatt av banden.

En av de prostituerte forklarte i retten hvordan hun kunne tjene 30|000 kroner i løpet av to uker, og at ei venninne hadde tjent 20|000 kroner på samme tid. De ble frastjålet alt da banden raidet leiligheten deres.

Politiet tror de fire står bak minst seks raid, i perioden 5. til 22. juni i fjor sommer, og at de skal ha fått med seg flere hundre tusen kroner fra de livredde jentene.

Strenge sikkerhetstiltak
Den økende rivaliseringen og råskapen blant Oslos halliker bekymrer politiet, som har iverksatt strenge sikkerhetstiltakt for at de litauiske jentene skal kunne forklare seg for retten.

Bistandsadvokat Anette Olsen Ingerøe, sier flere av kvinnene nå bor på hemmelig adresse, og frykter både for sine egne og familiens liv.

- De har en oppfatning av at flere involverte i saken ennå ikke er tatt, sier Olsen Ingerøe.

Politiet utelukker ikke flere pågripelser i saken. De siktede har måttet følge bevisopptaket fra et avskjermet rom i Tinghuset, hvor de har sittet iført håndjern. Ved minst ett tilfell skal politiet måtte føre en av dem tilbake til fengselet etter et raseriutbrudd.

Om lag ti jenter har forklart seg i detalj om hvordan de ble forsøkt truet inn i hallik-nettverket til til de siktede.

- Jeg tror dessverre ikke denne historien er enestående. Vi har grunn til å tro at flere lignende situasjoner ikke har blitt rapportert, sier leder ved Pro-senteret, Liv Gjessen.

Sendte penger hjem
Ei av jentene (i tjueåra) forklarte hvordan hun reiste til Norge etter at faren døde, for å sende penger hjem til familien, som ikke hadde noen inntekt etter at moren var blitt syk.

- Vi ville bare jobbe i fred, fortalte hun i retten.

- Fortalte du din mor hva du jobbet med? spurte politiadvokat Haaheim.

- Nei, jeg ville gjøre det, men hun døde før jeg rakk å fortelle det, svarte jenta, som også forklarte at ei venninne måtte reise fra sønnen i Litauen for å skaffe nok penger til å overleve.

Ei av jentene som har vitnet i retten sluttet med prostitusjon etter hendelsene i fjor sommer. Hun studerer nå psykologi i Litauen.

- Blåmerkene har forsvunnet, men ikke de psykiske skadene, sa ei av jentene som vitnet i retten.

- Jeg føler meg fornedret, og har vært redd for at dette skulle ta knekken på meg.

- Du solgte jo kroppen din hver dag, følte du ikke det som en ydmykelse? ville advokat Bo Jönsson vite.

- Nei, kundene behandler oss som mennesker. De skjeller oss ikke ut, eller slår oss ikke.

Slapp nesten unna
De fire litauerne soner for tida en dom i Sverige på seks år, for grovt ran av en skogeier (59). Da de i fjor sommer oppsøkte mannen i Norrkøping, bandt de ham fast, teipet over munnen og slo og sparket ham mens han lå forsvarsløs på gulvet.

Ranerne kom seg unna med over 250|000 kroner, men ble stoppet senere samme dag på Kungsängens flyplass. De var da på vei til København, og ble avslørt av en lokal politibetjent, etter å ha viftet med penger fra ranet da de skulle kjøpe billetter. Da de ble pågrepet fant politiet blant annet tusenlapper i skoene til de siktede.

- Noen minutter til, så hadde de gått fri, sier Haaheim.

Selv etter tre fulle uker i tingretten, regner ikke politiet saken som ferdig oppklart. Det kan bli aktuelt med nye rettslige avhør til høsten, før det blir tatt ut tiltale mot de fire, som risikerer fengsel i inntil 21 år.

• Alle de fire siktede litauerne nekter straffskyld etter siktelsen, og erkjenner heller ikke å ha oppsøkt de fornærmede jentene.

FLERE RAID: Politiet regner med å ta ut tiltale mot de fire for minst seks raid mot prostituerte i perioden 5. - 22. juni i fjor sommer. De frykter at flere gjerningsmenn kan være på frifot.
BESTE VESTKANT: En av adressene politiet har slått til mot ligger like bak Aker Brygge i Oslo. Her skal to av jentene ha tjent 50 000 kroner i løpet av en toukersperiode i fjor sommer.
FANGET: I denne gården i Oslo ble flere av de litauiske prostituerte oppsøkt av banden. Da de trodde de åpnet for vanlige horekunder, stormet de fire inn i leiligheten, bandt dem fast og truet dem med kniver. Ved flere tilfeller skal jentene ha blitt gjengvoldatt av mennene.