- Ville posere i underbuksa

Under det første avhøret ville ikke Breivik la seg fotografere - før han hadde kledd av seg til trusa.

MOTVILLIG: På dette bildet, som ble tatt av Breivik inne i Hovedhuset på Utøya, ser han ned. Ifølge hovedavhøreren som gjennomførte det over 8 timer lange avhøret av massemorderen på Utøya, ønsket ikke Breivik å la seg fotogravfere før etter at han hadde kledd av seg.
MOTVILLIG: På dette bildet, som ble tatt av Breivik inne i Hovedhuset på Utøya, ser han ned. Ifølge hovedavhøreren som gjennomførte det over 8 timer lange avhøret av massemorderen på Utøya, ønsket ikke Breivik å la seg fotogravfere før etter at han hadde kledd av seg.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Oslo Tingrett har flere som deltok i pågripelsen og det første avhøret av Anders Behring Breivik i dag vitnet om hvordan de opplevde massemorderen den 22. juli.

Det første avhøret av Breivik ble foretatt på Utøya, og varte fra klokka 20.10 til 04.50. Under dette avhøret ønsket politiet å ta bilde av Breivik. Det var terroristen først veldig skeptisk til, fortalte hovedavhøreren i tingretten i dag.

- Under avhøret kom Kripos-tjenestemenn for å blant annet ta DNA-prøve av Breivik, sikre klærne hans og fotografere ham. Han var veldig uvillig til å bli tatt bilde av, sier politimannen.

- Poserte Da politiet ba Breivik kle av seg ble imidlertid skepsisen erstattet av en form for entusiasme, mener avhøreren.

- Det ble stress da han skulle kle av seg. Han ble veldig ivrig etter å få klærne av seg, mens vi har prosedyrer på å beordre ett og ett plagg. Det var en veldig uavklart situasjon, vi var redd for at han hadde sprenglegemer innvortes, sa han.

- Etter at han hadde fått av seg alle klærne bortsett fra boxershortsen ble han mer villig til å bli fotografert. Han ville på en måte posere for kamera slik jeg forbinder med bodybuildere, la han til.

Avhøreren reiste seg opp i retten og demonstrerte hvordan Breivik poserte. Breivik så da ned i bordet og smilte.

Det ble ikke tatt noe bilde av terroristen i underbuksa på Utøya, men politiet tok et bilde av ham før han tok av seg klærne, blant annet rett etter pågripelsen. De tok også bilde av ham inne i Hovedhuset på Utøya, hvor avhøret ble gjennomført. På begge disse bildene er Breivik iført sitt hjemmelagde politikostyme.

Ba om plaster I det første avhøret var Breivik også opptatt av en annen ting - nemlig et sår han hadde på pekefingeren.

- Ikke langt inn i samtalen begynte han å klage på at han blødde i en finger og sa et eller annet om at han tålte å miste så og så mye blod. Men det var en liten rift. Vi satte på et plaster, så var det greit, sa hovedavhøreren i retten.

SKEPTISK: Dette bildet ble tatt av Anders Behring Breivik, like etter at han er pågrepet av politiet på Utøya. Han var da, ifølge en politimann som i dag vitnet i rettet, skeptisk til å la seg avfotografere. Senere, etter at han hadde kledd av seg til boxershortsen ønsket han derimot å posere, sa politimannen i retten.  Foto Delta/politiet
SKEPTISK: Dette bildet ble tatt av Anders Behring Breivik, like etter at han er pågrepet av politiet på Utøya. Han var da, ifølge en politimann som i dag vitnet i rettet, skeptisk til å la seg avfotografere. Senere, etter at han hadde kledd av seg til boxershortsen ønsket han derimot å posere, sa politimannen i retten. Foto Delta/politiet Vis mer

Dette såret klagde Breivik også over overfor de som pågrep ham på øya.

- Breivik ønsket et plaster fordi han hadde fått en skade i pekefingeren, fortalte innsatsleder Håvard Gåsbakk fra Nordre Buskerud politidistrikt i retten i dag. Han var med beredskapstroppen under pågripelsen av Breivik.

- Jeg svarte at det ikke var noe vi ville prioritere der og da. "Se rundt deg", sa jeg.

Avslutningsvis under dagens rettsforhandlinger ba Breivik om ordet, og ønsket da blant annet å kommentere plasteret.

- Det jeg sa var at det ville vært en fordel om den blødningen jeg hadde i fingeren ble stoppet siden jeg regnet med å ha mistet en halvliter blod, sa Breivik

KLEDDE AV SEG DETTE: Her har politiet satt Breiviks utstyr på en dukke for å vise hvordan han så ut på pågripelsestidspunktet.
KLEDDE AV SEG DETTE: Her har politiet satt Breiviks utstyr på en dukke for å vise hvordan han så ut på pågripelsestidspunktet. Vis mer