NY TRUSSEL: Taliban i Pakistan har kommet med en ny trussel mot 16 år gamle Malala Yousafzai, etter at de forsøkte å drepe henne i fjor. Nå er hun en av favorittene foran årets utdeling av Nobels fredspris. Foto: AP Photos/FN, Stuart Ramson/NTB Scanpix
NY TRUSSEL: Taliban i Pakistan har kommet med en ny trussel mot 16 år gamle Malala Yousafzai, etter at de forsøkte å drepe henne i fjor. Nå er hun en av favorittene foran årets utdeling av Nobels fredspris. Foto: AP Photos/FN, Stuart Ramson/NTB Scanpix Vis mer

- Ville prøvd å drepe Malala igjen

Taliban i Pakistan med nye uttalelser mens 60 000 krever at 16-åringen får Nobels fredspris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet):  Malala Yousafazi ble verdenskjent da hun 14 år gammel ble skutt i hodet av Taliban etter at hun hadde omtalt dem i kritiske ordelag for å nekte jenter utdanning.

Ny drapstrussel I et intervju med amerikanske ABC News hevder ekstremistgruppen derimot at dette ikke var  grunnen til at hun ble angrepet.

- Vi angrep ikke Malala Yousafazi fordi hun argumenterte for utdanning for jenter, men fordi hun angrep Islam og gjorde narr av Islam, sier Shahidullah Shahid, Talibans offisielle talsmann i Pakistan, før han kommer med en ny trussel mot den unge jenta:

- Hvis vi fant henne igjen ville vi definitivt prøve å drepe henne igjen, og vi ville vært stolte av det, sier han videre.

Malala var bare 11 år da hun i sin blogg gikk i mot Taliban, som hadde krevd at alle jenteskoler skulle stenges. Hun begynte å argumentere for retten til skolegang, på en anonym blog for BBC.

Fredspris-favoritt På sin 16-årsdag talte hun for FN i New York, og hun er nå også nomintert til Nobels Fredspris. Malala er den yngste noen sinne til å bli nominert til prisen, og er blant mange en soleklar favoritt. Det har tidligere kommet fram at over 60 000 har krevd at hun nå tildeles prisen.

Lederen for fredsforskingsinstituttet PRIO, Kristian Berg Harpviken, har siden 2009 satt opp sin egen liste over mulige vinnere. Øverst på hans liste i år står den Malala.

Harpviken sier til NTB en slik pris ville føye seg inn i rekken av priser til forkjempere for menneskeretter og demokrati, og også sette barn og utdanning på agendaen.

Men andre tviler på at hun får prisen på grunn av den store belastningen det ville være, og fordi det ville gjøre henne til et enda mer fristende mål for Taliban.

- Personlig mener jeg det vil være en stor byrde å gi den til en 16-åring, sier historikeren Asle Sveen til NTB.

Møter dronning Elizabeth I dag ble det også kjent at 16-åringen skal møte dronning Elizabeth og prins Philip i Buckingham Palace 18. oktober.

Tirsdag kommer Malalas bok «I am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer