Ville rane bestemor med øks - fikk samfunnstjeneste

I 1998 prøvde den da narkomane mannen å rane sin egen farmor. Han truet henne med øks og bandt henne fast til en stol. Nå er han dømt til 360 timers samfunnstjeneste av Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med en person han hadde narkogjeld til gikk den nå 24 år gamle mannen inn i sin farmors hus maskert og bevæpnet med øks og hammer. Hun kjente igjen sitt maskerte barnebarn, men ble redd da hun skjønte at han og kompanjongen var i narkorus. Hun ble bundet til en stol, men kom seg løs og fikk ringt politiet fra et nabohus mens de to innbruddstyvene fortsatt gjennomsøkte huset.

Dette er første gang noen blir dømt til samfunnstjeneste for et grovt ransforsøk.

- En riktig dom, sier 24-åringens forsvarer Jon Christian Elden til Dagbladet.no.

- Dette er gammel sak, og mannen har gjennomgått en brukbar rehabilitering. Han bor nå hjemme hos sin farmor, er i fast arbeid, og får gode skussmål av sin arbeidsgiver. Det ville være meningsløst å putte ham i fengsel.

Da han i januar 1999 han ble løslatt fra varetekt etter ransforsøket mot sin bestemor tok han frivillig et åtte måneders opphold ved et evangeliesenter for å bli rusfri.

- Høyesterett har her sagt at hensynet til tiltalte er viktigere enn allmennpreventive hensyn. Ingen ville tjene på å sette ham i fengsel. Det er sunt at Høyesterett skjærer igjennom her, sier Elden.

Bestemor ba om frifinnelse

I dommen viser Høyesterett blant annet til at en fengselsstraff ville gjort situasjonen vanskeligere for ransofferet, tiltaltes bestemor. Hun skrev selv et brev til retten der hun ba om at barnebarnet ikke skulle straffes. 24-åringen har delvis vokst opp hjemme hos henne. Da han var femten ble foreldrene hans, som var rusmisbrukere, arrestert for narkoforbrytelser, og barnevernet flyttet gutten til farens foreldre.

Kan få fengsel

I tillegg til de 360 timene samfunnstjeneste er 24-åringen dømt til 30 dagers ubetinget fengsel, som allerede er sonet i varetekt. Men hvis han begår nye straffbare handlinger står det en fengselsstraff og venter. Den subsidiære straffen er nemlig på et år og fem måneders fengsel.