Ville redde verdens mest sjeldne havdyr, men noe gikk galt. Neste år kommer det siste til å dø

- Resten av prosjektet eksisterer ikke. Det ville vært dumt å fortsette.

REDNINGSAKSJON: Den danske forskeren Mads Peter Heide-Jørgensen var med i gruppa som ville redde vaquitaen fra utryddelse, men det gikk verken som planlagt eller ønsket. Foto: AFP PHOTO / Semarnat / HO / NTB Scanpix
REDNINGSAKSJON: Den danske forskeren Mads Peter Heide-Jørgensen var med i gruppa som ville redde vaquitaen fra utryddelse, men det gikk verken som planlagt eller ønsket. Foto: AFP PHOTO / Semarnat / HO / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Verdens mest sjeldne havdyr».

Slik lyder beskrivelsen av vaquitaen, eller californianisen på hjemmesiden til Verdens Naturfond (WWF).

For 20 år siden var det omlag 700 eksemplarer igjen av den 60 kilo tunge hvalen, men de siste året har bestanden nesten forsvunnet helt. Ifølge den danske avisa Politiken er det nå bare 15 eksemplarer igjen helt innerst i Californiabukta.

Det ville blant annet den danske forskeren Mads Peter Heide-Jørgensen gjøre noe med.

Rovfiske

Tidligere i år ble det startet en internasjonal redningsaksjon for å få bukt med problemet, og en av de som deltok var Heide-Jørgensen som til daglig jobber for Grønlands Naturinstitutt.

Grunnene til at californianisen er så godt som utryddet, er at den ofte blir fanget i drivgarnene som brukes til å fange totoba-fisken. Sistnevnte er et attraktivt bytte på grunn av sine svømmeblærer som kan selges dyrt, men som et resultat er nesten vaquita-bestanden helt forsvunnet.

Tanken var at de omlag 85 personene skulle fange californianiser og plassere dem i store havbassenger. Her skulle de få anledning til å formere seg, før dyrene igjen skulle settes tilbake i havet etter at de hadde tatt hånd om rovfisket i området.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer