Ville redde verdens mest sjeldne havdyr, men noe gikk galt. Neste år kommer det siste til å dø

- Resten av prosjektet eksisterer ikke. Det ville vært dumt å fortsette.

REDNINGSAKSJON: Den danske forskeren Mads Peter Heide-Jørgensen var med i gruppa som ville redde vaquitaen fra utryddelse, men det gikk verken som planlagt eller ønsket. Foto: AFP PHOTO / Semarnat / HO / NTB Scanpix
REDNINGSAKSJON: Den danske forskeren Mads Peter Heide-Jørgensen var med i gruppa som ville redde vaquitaen fra utryddelse, men det gikk verken som planlagt eller ønsket. Foto: AFP PHOTO / Semarnat / HO / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Verdens mest sjeldne havdyr».

Slik lyder beskrivelsen av vaquitaen, eller californianisen på hjemmesiden til Verdens Naturfond (WWF).

For 20 år siden var det omlag 700 eksemplarer igjen av den 60 kilo tunge hvalen, men de siste året har bestanden nesten forsvunnet helt. Ifølge den danske avisa Politiken er det nå bare 15 eksemplarer igjen helt innerst i Californiabukta.

Det ville blant annet den danske forskeren Mads Peter Heide-Jørgensen gjøre noe med.

PÅ SVARTEBØRSEN: Det sjeldne havdyret vaquita er nesten utryddet. Dette er en sniktitt på en dokumentar fra CNN. Video: CNN Vis mer

Rovfiske

Tidligere i år ble det startet en internasjonal redningsaksjon for å få bukt med problemet, og en av de som deltok var Heide-Jørgensen som til daglig jobber for Grønlands Naturinstitutt.

Grunnene til at californianisen er så godt som utryddet, er at den ofte blir fanget i drivgarnene som brukes til å fange totoba-fisken. Sistnevnte er et attraktivt bytte på grunn av sine svømmeblærer som kan selges dyrt, men som et resultat er nesten vaquita-bestanden helt forsvunnet.

Tanken var at de omlag 85 personene skulle fange californianiser og plassere dem i store havbassenger. Her skulle de få anledning til å formere seg, før dyrene igjen skulle settes tilbake i havet etter at de hadde tatt hånd om rovfisket i området.

Men arbeidet skulle vise seg å være vanskelig.

Døde

Den 18. oktober lykkes gruppa med å fange den første hvalen, en kalv på omlag ett år, men den taklet ikke å være i fangenskap. Dyrlegene mente den ble stresset, og det ble derfor bestemt at den skulle slippes fri igjen.

Den 4. november klarte de omsider å fange et voksent hunndyr og satte denne i havbassenget, men etter bare fem-seks timer døde hun. Vetrinærene mente at hun ikke tålte å være innesperret.

- Dermed var prosjektet avlyst. Det nytter ikke at ett av dem dør når det bare er 15 igjen av arten. Resten av prosjektet eksisterer ikke. Det ville vært dumt å fortsette, sier Heide-Jørgensen til Politiken.

Når fiskesesongen begynner neste år, er det forventet at de siste eksemplarene av arten vil forsvinne.

Mexikanske myndigheter innførte i 2015 et delvis forbud mot å bruke drivgarnene som koster mesteparten av californianisene livet. I sommer ble dette forbudet gjort permanent, men nedgangen i bestanden fortsetter.

VAQUITA: En illustrasjon som viser vaquitaen i sitt naturlige habitat. Foto: Greenpeace via AP / NTB Scanpix
VAQUITA: En illustrasjon som viser vaquitaen i sitt naturlige habitat. Foto: Greenpeace via AP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer