Dagbladet erfarer:

Ville rett i forhandlinger

Det var bare Senterpartiet som nektet å sette seg ned ved forhandlingsbordet, etter det Dagbladet erfarer. Den klare oppfatningen i Sp er at både Ap og SV var klare for å sløyfe sonderingene som nå pågår to dager på overtid.

GOD STEMNING: Det var god stemning under sonderingssamtalene mellom Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken ved Hurdalsjøen. Video: NTB Vis mer
Publisert

HURDALSSJØEN (Dagbladet): Dagbladet er kjent med at det er en klar oppfatning i Senterpartiet at SV har vært klare for å sette seg til forhandlingsbordet fra dag én.

I Senterpartiet opplever man etter det Dagbladet kjenner til at Audun Lysbakkens parti aldri hadde behov for sonderinger.

Det samme skal gjelde Arbeiderpartiet, som heller ikke så behov for noen sonderinger.

Det var Senterpartiet som ønsket uforpliktende sonderinger i forkant. Det har i Sp i lang tid vært stor skepsis til et konkret regjeringssamarbeid med SV.

Det er svært lite informasjon som lekker ut fra samtalene, men etter det Dagbladet forstår er de tre partiene fortsatt på samme spor som ved samtalestart torsdag.

BAK LUKKEDE DØRER: Vedum og Støre under sonderingene i Hurdal. Foto: Lise Åserud / NTB
BAK LUKKEDE DØRER: Vedum og Støre under sonderingene i Hurdal. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Lysbakken: - SV blir vanskelige

I etterkant av valget, der Ap, Sp og SV fikk 89 mandater og flertall, kom Lysbakken med følgende beskjed:

- SV kommer til å bli vanskelige å forhandle med.

Senterpartiet startet så den interne prosessen i partiet for å avklare om det var mulig å gå i forhandlinger. Det endte med at Vedum understreket behovet for sonderinger.

- Vedum ringte meg etter deres møte i stortingsgruppen og jeg setter pris på det. Vi har et flertall vi må forvalte, sa Lysbakken etter at Vedum hadde åpnet for sonderinger.

Tyst fra SV

Lysbakken understreket videre at det foreløpig var uklart hva sonderingene ville ende i.

- Den eneste måten vi kan finne ut det på er å diskutere og se hvor langt vi kommer, sier han.

Dagbladet har tirsdag vært kontakt med SV som ikke ønsker å kommentere om de på noe tidspunkt har vært klare for å gå i forhandlinger.

To dager forsinket

Dagbladet kunne i forrige uke fortelle at Arbeiderpartiets kalender for sonderinger og forhandlinger egentlig så slik ut: Sonderinger torsdag og fredag forrige uke, og så ville Støre begynne faktiske regjeringsforhandlinger mandag morgen.

Dette tidsskjemaet sprakk fredag, da Senterpartiet fortsatt ikke ville gå videre til regjeringsforhandlinger.

I skrivende stund er altså Støres regjeringsprosjekt to dager på overtid, men Dagbladet er kjent med at dette ikke stresser den vordende statsministeren nevneverdig.

Før helga var skuldrene lave i Arbeiderpartiet, hvor det vises forståelse for at en trepartiregjering er vanskelig for Senterpartiet.

SV må trekke seg selv

Arbeiderpartiet vil strekke seg svært langt for å for å sikre at SV blir en del av regjeringen, men er forberedt på at oppgaven kan bli umulig.

Som Dagbladet skrev i går er det et uttalt mål for Arbeiderpartiet at det er SV - ikke Senterpartiet - som eventuelt skal si nei til SV i regjeringen.

SV må altså selv trekke seg fra samtalene, ikke oppleve seg presset ut av Vedum og co.

Jonas Gahr Støre vil bevare et nært forhold til SV selv om partiet ikke går i regjering. Dersom Audun Lysbakken og co. opplever at det var Sp som nektet SV en plass i regjeringen, er det frykt for at dette vil forsure arbeidsforholdene på Stortinget de neste fire åra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer