Ville ringe ofrene

Mannen som politiet jakter på etter at han ringte opplysningen, ønsket å komme i kontakt med Anne Orderud Paust. Han ba også om telefonnummeret til hennes foreldre Kristian Magnus og Marie Orderud. Før han avsluttet samtalen, sa han at han ville drepe alle tre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju dager seinere ble Anne Orderud Paust og foreldrene funnet drept i kårboligen på Orderud gård på Sørumsand.

Om den ukjente mannen noensinne ringte Anne Orderud Paust eller hennes foreldre 15. mai i år, vil ikke politiet avsløre.

Etterforskerne vil ikke kommentere noe som helst rundt telefonsamtalen til sentralen i Lærdal i Sogn, en samtale som forsvarsadvokatene karakteriserer som det heteste sporet i trippeldrapssaken.

Ny vending

Seint fredag kveld fikk advokat Frode Sulland overraskende tilgang til de hittil strengt hemmeligholdte dokumentene. Med det har saken tatt en ny vending for Veronica Orderuds forsvarer, som mener telefonsamtalen er viktig i etterforskningen.

Etter en rask gjennomlesing av dokumentene konkluderer han med at oppringingen startet som alle andre til 180-nummeret:

- Mannen ba opplysningen om et nummer, deretter spurte han om flere. Årsaken til at han ba om flere var at de første ikke stemte. Han sa selv at han hadde prøvd noen numre han hadde fra før av, bekrefter advokat Frode Sulland overfor Dagbladet.

I det hemmeligstemplede avhøret har kvinnen - som politiet karakteriserer som svært troverdig - påpekt at mannen ba om nummeret til Orderud gård på Sørumsand, og at det ble noe rot da hun ikke fant det han etterlyste med en gang.

Kjente familien

Det har til nå ikke vært kjent utenfor en liten krets av politietterforskere, hva som ble sagt mellom kvinnen og Mr X. Dagbladet kan i dag avsløre innholdet i samtalen.

Da kvinnen oppga nummeret til Orderud gård, svarte mannen: «Nei, det er ikke riktig.»

Nummeret mannen fikk oppgitt, var etter det Dagbladet erfarer til det siktede ekteparet Veronica (27) og Per Kristian (45) Orderud.

På nytt begynte kvinnen å søke etter andre nummer som sto oppført under Orderud gård. Heller ikke denne gangen traff hun, og skal angivelig ha opplyst nummeret til ekteparets leieboere. Nok en gang var den ukjente mannen misfornøyd med opplysningen.

UD-nummer

Til slutt fikk han nummeret til kårboligen der Marie og Kristian Orderud bodde. Men fortsatt var han ikke fornøyd.

Nå ville han ha nummeret til Anne Orderud Paust, både privat og på jobben i Utenriksdepartementet.

Da svarte kvinnen på opplysningen at hun ikke hadde direktenummeret til Anne Orderud Pausts UD-kontor, og at mannen selv fikk ringe Utenriksdepartementet og spørre om dette.

Mannen, som til nå hadde opptrådt rolig, ble noe amper og sa at han kom til å drepe Anne Orderud Paust og hennes foreldre.

180-kvinnen forsøkte å stagge mannen og sa: «Det må du ikke gjøre!»

Mannen skal da bare ha svart at, jo det skulle han gjøre. Han framholdt videre at drapene skulle skje i pinsen.

«Følg med på tv og se at det jeg sier vil skje. Ingen vil forstå at det er jeg som har gjort det!»

- Ikke plantet

Nok en gang forsøkte kvinnen å fraråde mannen å gjøre noe slikt. Fem minutter etter at han først hadde ringt opplysningen, takket han for seg og la på. Kvinnen skal i avhør ha sagt at hun var glad for det, for hun betegnet samtalen som «anstrengende».

- Etter mitt syn viser telefonoppringingen til opplysningen at forsøket aldri var å plante noe, drapstruslene kom først etter at mannen hadde bedt om telefonnumre til de drepte, sier advokat Sulland til Dagbladet.

Dagbladet skrev i går at politiets nitide arbeid med å sirkle inn Mr X. har resultert i at det nå bare står igjen 1000 samtaler før man sannsynligvis vet hvem som ringte 180-sentralen i Lærdal 15. mai i år.

Kvinnen på opplysningen valgte å glemme samtalen. Ikke før hun ble opmerksom på saken i fjernsynet, gikk hun til avdelingslederen sin på sentralen i Lærdal. En halv time seinere var de på tråden til Romerike politidistrikt på Lillestrøm. De fikk hevet taushetsplikten til kvinnen, og hun kunne i detalj forklare seg om den mystiske oppringeren og drapstruslene.

«Følg med på tv og se at det jeg sier vil skje.»