Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ville rømme fra overgrep, men ble holdt fast

Nabogutt forteller om overgrepssaken i dommeravhør.

- TØFF OPPLEVELSE: Bistandsadvokaten til gutten, Odd Henning Svalheim, sier det var tøft for gutten å fortelle om overgrepene. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud
- TØFF OPPLEVELSE: Bistandsadvokaten til gutten, Odd Henning Svalheim, sier det var tøft for gutten å fortelle om overgrepene. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): I går ble dommeravhørene av barna til den hovedtiltalte moren (46) avspilt i Nord-Østerdal tingrett.

I dag startet rettsdagen med å spille av dommeravhørene av det tredje offeret, en gutt som var nabo til huset i Alvdal. Ifølge tiltalen ble han og søstera hans forgrepet seg mot en rekke ganger fra 2003 til 2005. Foreldrene til barna skal ha vært til stede, men skal ikke ha grepet inn.

Alle de fire tiltalte nekter straffskyld.

Gutten ga en svært lik beskrivelse av det som skjedde og som beskrives i tiltalen.

Ble vist bilder Et dommeravhør brukes til å avhøre fornærmede barn som er under 16 år. Dette skal bidra til at barna skal få slippe å møte i retten og de ekstrabelastningene det medfører.

Gutten forklarte at han bodde i Alvdal fra han var sju til ni år. I begynnelsen av avhøret svarte han at han ikke husket noe som helst. Politiet stilte ham en rekke direkte spørsmål om personer og hendelser, men gutten fastholdt at han ikke husket.

Så ble han vist noen av bildene fra huset i Alvdal. Deretter var det en pause på noen minutter før de gjenopptok avhøret igjen. Og det var en helt annen gutt som lot seg avhøre denne gangen. Han fortalte at han hadde kommet på det han hadde blitt spurt om tidligere.

- Min oppfatning er at han hadde fortrengt dette, men da han så bildene trigget det hukommelsen hans, noe som endret hans atferd, slik vi har sett på videoen, sier Odd Henning Svalheim, som er bistandsadvokat for gutten.

Det første avhøret i mars i fjor var første gang gutten fortalte noen om hva han hadde blitt utsatt for, ifølge sin bistandsadvokat.

Skulle klippe håret I avhøret gråt nabogutten mye mens han fortalte om besøkene i huset. I retten sitter foreldrene og følger med. Mora sitter til tider med hendene over hodet og ser ned i bordet. Faren følger ikke med på videoen, men følger med i utskriften.

De var der ofte for å klippe håret sitt. Ofte var foreldrene med til nabohuset, men ikke hver gang. Han sa at han egentlig ville være sammen med sønnen i huset.

- Men jeg tenkte på at det kunne skje igjen, sa han i avhøret.

Han beskrev de voksnes overgrep mot ham og søstera hans, og pekte ut det hovedtiltalte ekssamboerparet (46 og 64 år) til å stå bak.

I det andre avhøret fortalte gutten at søskenparet var der flere ganger i uka. Han anslo at overgrepene skjedde cirka annenhver gang de var der.

Kom seg ikke løs Han fortalte at også hans foreldre var til stede i rommet. Ifølge tiltalen var foreldrene (46) til nabogutten medvirkende til overgrepene da de skal ha forhindret barna i å flykte. I det første avhøret sa han at det var mora i huset som holdt dem tilbake, men han var litt usikker på dette. I det andre avhøret fortalte han at foreldrene sperret for døra og holdt dem igjen.

Gjorde du motstand? spurte politiet.

- Ja, men vi klarte ikke komme oss løs. Vi var så små, sa gutten.

I det andre avhøret fortalte han at foreldrene sto og så på.

- De sa at vi bare måtte gjøre det, sa gutten.

Kritisk Han fortalte at stefaren (64) i huset filmet, men at også hans foreldre holdt i kameraet. Advokat Sverre Næss, som forsvarer den tiltalte mora (46) er svært kritisk til avhøret av gutten. Han mener det ble stilt ledende spørsmål til gutten og at avhøret inneholder flere feil.

- Jeg synes ikke avhørene er noe kontroversielle, men retten får vurdere bevisene som også skal ses i sammenheng med de øvrige bevis i saken, sier Svalheim.

Senere i dag skal etter planen gutten søster komme å vitne i rettssalen.

I RETTEN: Bistandsadvokat Odd Henning Svalheim diskuterer med statsadvokat Iris Storås. Politijurist Liv Heidi Bjerkmo følger med. Foto: Tomm W. Christiansen
I RETTEN: Bistandsadvokat Odd Henning Svalheim diskuterer med statsadvokat Iris Storås. Politijurist Liv Heidi Bjerkmo følger med. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling