-Ville rotert i grava

Helga Pedersen drar Siv Jensens tippoldemor inn i valgkampen.

KRITISERER: Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen. Foto Knut Falch / SCANPIX
KRITISERER: Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen. Foto Knut Falch / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no):Helga Pedersen tror ikke kvinnesaksaktivist og Siv Jensens tippoldemor, Betzy Kjelsberg, ville stilt seg bak dagens FrP politikk.

—På Frp sitt landsmøte refererte Siv Jensen til sin tippoldemor Betzy Kjelsberg som var en pioner både som kvinnesaksforkjemper men også i forhold til arbeidstakernes rettigheter. Hennes posisjon var viktig for at vi i dag har åtte timers arbeidstid, tariffavtaler og at norsk fagbevegelse er blant verdens sterkeste. Jeg er sikker på at hun ville rotert i grava når man ser hva FrP vil gjøre for å bygge ned sentrale rettigheter i arbeidslivet, sier Aps nestleder til Dagbladet.

Setter Norge tilbake i tid
Noen av partiets forslag vil sette Norge tilbake til Kjelsbergs tid, mener Pedersen.

— For eksempel åpner Frp for avtaler om 13 timers arbeidsdager. I 1919 fikk vi åtte timers arbeidsdag. De vil også åpne for større bruk av midlertidige ansettelser, som vil sette oss mange år tilbake i tid. Da vil det bli langt vanskeligere å få lån i banken for å kjøpe hus og bil for de det involverer, fortsetter Pedersen.

Hun påpeker også at Frp vil bruke mer lokale og individuelle forhandlinger enn det som gjøres i dag.

—Det betyr at vaskedama i mye større grad må forhandle lønn med sjefen sin. Det blir vanskelig i dag med lavkonjuktur og stigende arbeidsledighet, fortsetter hun.

Frps politikk vil også få konsekvenser for kvinner som tjener mindre enn menn, og som i større grad jobber deltid, mener hun.

— Frp vil legge ned likestillings og diskrimineringsombudet som jobber aktivt med å følge opp kvinner som mister jobben i forbindelse med svangerskap, understreker hun.

Misforstått
Stortingsrepresentant for Frp, Solveig Horne stiller seg kritisk til Pedersens utspill.

—Da har ikke Pedersen fått med seg mye. Siv Jensen gikk selv inn for et lønnsløft for kvinner i lavtlønnsyrker på Stortinget med støtte fra de borgerlige partiene, men ikke fra regjeringspartiene, sier hun.

—Ingen kan beskylde Frp for ikke å gjøre noe for kvinner i lavtlønnsyrker. Vi går inn for at kvinnene skal stå på egne bein. Vi har masse flotte kvinner i vårt parti som stiger i gradene på grunn av egen dyktighet og ikke fordi de er kvotert inn i slike posisjoner, sier hun.