- Ville saksøke AIG-toppene

USAs finansminister og sentralbanksjef grillet av kongressen.

KONGRESSHØRING: USAs finansminister Timothy Geithner og sentralbanksjef Ben Bernanke måtte i dag forsvare statens håndtering av AIG-saken i kongressen. Foto: REUTERSFoto: AFP PHOTO/SCANPIX
KONGRESSHØRING: USAs finansminister Timothy Geithner og sentralbanksjef Ben Bernanke måtte i dag forsvare statens håndtering av AIG-saken i kongressen. Foto: REUTERSFoto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USAs finansminister Timothy Geithner og sentralbanksjef Ben Bernanke ble i en kongresshøring i dag grillet om statens håndtering av AIG-saken.

Begge forsvarte måten Obama-administrasjonens har håndtert skandalen rundt selskapet på etter at det ble kjent at toppledelsen i forsikringsgiganten hadde brukt flerfoldige millioner dollar fra krisepakken de fikk fra staten, til bonuser til seg selv.

Bernanke fortalte blant annet at han ville saksøke AIG-ledelsen for bonusutbetalingene, men at han ble overtalt av juridiske eksperter til å la være. Samtidig understreket han at det var nødvendig at staten hjalp til å hindre at AIG gikk konkurs.

- En total kollaps ville ha ført til en finanskrise på linje med den i 1930-årene, med katastrofale følger for produksjon, inntekt og arbeidsplasser, sa Bernanke.

Geithner og Bernanke ba samtidig Kongressen stramme inn reguleringen av alle finansinstitusjoner som utgjør en mulig risiko for landets økonomi.

Geithner påpekte at Obama-administrasjonen og Kongressen må jobbe sammen for å få til omfattende reguleringsformer.

- Alle institusjoner og markeder som utgjør en potensiell trussel for økonomien, vil bli underlagt strenge kontroller, blant annet av risikotaking, sa han.

Bernanke understreket at det er akutt behov for nye prosedyrer for regulering av de største finansinstitusjonene.

Betaler tilbake

Etter høylytte protester gir 15 toppledere i den amerikanske forsikringsgiganten AIG nå etter for presset og betaler tilbake de omstridte bonusene de har fått.

De 15 skal være blant dem som mottok de største bonusutbetalingene tidligere denne måneden, etter at amerikanske myndigheter hadde brukt milliarder av dollar på å redde selskapet fra konkurs.

Pengene de nå gir fra seg, utgjør til sammen 50 millioner dollar, opplyser Andrew Cuomo, justisminister i delstaten New York.

- Til dem som har gitt pengene tilbake, vil jeg si følgende: Dere har gjort det rette. Dere har gjort det dette landet nå trenger og krever, sa Cuomo mandag.

Proteststorm

AIG har møtt en storm av protester etter at det ble kjent at selskapet hadde brukt 165 millioner dollar av regjeringens krisepakke til bonusutbetalinger. Den amerikanske regjeringen har spyttet 170 milliarder dollar inn i selskapet for å redde det fra kollaps.

Bonusene ble bevilget til tross for at selskapet hadde blodrøde resultater.

I løpet av siste kvartal 2008 meldte AIG om et tap på 61,7 milliarder dollar, nesten 390 milliarder kroner. Det er det største kvartalstapet som noen gang er registrert i USA.

90 prosent skatt

Bråket rundt AIG-bonusene har ført til at Kongressen nå diskuterer et forslag om å innføre en skatt på 90 prosent på bonuser i selskaper som har mottatt omfattende statlig støtte.

President Barack Obama stiller seg imidlertid tvilende til forslaget.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer