Ville Schiøtz skjule sannheten?

Frogner: Oppfordret advokat Cato Schiøtz sin klient Per Kristian Orderud til å unnlate å si sannheten om skyteepisoden lille julaften? Det er spørsmålet mange stiller seg etter tredje dag i Orderud-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under rettsforhandlingene fredag forklarte Per Kristian Orderud at han lyttet til råd fra advokat Cato Schiøtz da han valgte å forklare seg uriktig om skyteepisoden på Orderud gård lille julaften 1998. I alle politiavhør og fengslingsmøter har den 46 år gamle gårdbrukeren nektet ethvert kjennskap til episoden.

Under rettssaken i Frogner Grendehus har han innrømmet at han hele tiden har forklart seg uriktig, og at det ble avfyrt skudd på Orderud gård lille julaften.

Per Kristian Orderud begrunnet det hele med et løfte han hadde gitt sin kone om ikke å fortelle noen om episoden.

- Jeg lyttet også til råd fra min forsvarer om å la det bero til en eventuell rettssak, sa han.

Han svarte da på spørsmål fra advokat Tor Kjærvik, Kristin Kirkemos forsvarer, om hvorfor han ikke har fortalt sannheten før nå.

Steinar Wiik Sørvik, som forsvarer Lars Grønnerød, stilte Per Kristian Orderud det samme spørsmålet da det ble hans tur.

- Schiøtz sa jeg måtte velge det minste av to onder. Han ba meg vente for å se om det ville bli tatt ut tiltale mot meg, var svaret gårdbrukeren da ga.

Taus advokat

Selv ville Schiøtz fredag ikke si hvorvidt han har gitt sin klient råd om ikke å fortelle sannheten. Han benektet det imidlertid ikke da NTB konfronterte ham med det etter rettsdagens slutt.

- Jeg gjentar bare det Per Kristian sa i sin forklaring. Jeg rådet ham til å se det hele an, svarte Schiøtz.

- Oppfordret du ham til ikke å si sannheten?

- Jeg kommenterer ikke hva som er sagt mellom meg og min klient, svarte Schiøtz.

- Men har ikke du som forsvarer et ansvar for at din klient forteller sannheten?

- En forsvarers oppgave er å prøve å gi de rådene som tjener klientens interesser best. Det er aktoratets oppgave å føre sak, svarte Schiøtz.

- Ikke overtramp

Frode Sulland, som forsvarer Veronica Orderud, sier han ikke vet hva han ville gjort i en lignende situasjon.

- En forsvarer er ikke forpliktet til å hjelpe politiet. Per Kristian ga jo også inntrykk av at det var et valg mellom to onder, sier Sulland.

Han poengterer videre at det er klienten selv som velger hva han ønsker å fortelle politiet, og at advokaten kun gir råd.

- For meg virker det som Schiøtz har gjort i denne saken er innenfor forsvareres etiske regelverk, sier Sulland.

(NTB-Stig Tore Laugen)