Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ville se hvor langt de våget å gå

Den 26-årige black metal-bassisten «Illvastar» ville gjøre noe ekstremt. Sammen med kameratene dro han til kapellet for å se hvor langt han kunne tøye grensene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): I går ble de siktede framstilt for varetektsfengsling i to uker. Ved siden av 26-åringen sitter to brødre på 19 og 21 år, samt en annen 19-åring, fengslet etter likskjendingen i krematoriet i kapellet på Nordre Gravlund i Skien.

Alle de fire siktede skal tidligere være dømt for mindre narkotikaforbrytelser og tyveri.

26-åringen, som anses som hovedmannen bak den groteske likskjendingen, var tidligere kjent som black metal-bassisten «Illvastar». For tre år siden ble han kastet ut av det kjente Skiens-bandet Svartahrid. Bekjente av 26-åringen tror rusproblemene ble for store, og at han etter hvert ble «for ekstrem» blant tidligere venner.

Politiet utelukker ikke at det kan ligge satanistiske motiver bak den grove likskjendingen.

- Vi etterforsker saken bredt, og kan foreløpig ikke trekke noen konklusjoner, sier visepolitimester Runar Karlsen.

Tidligere venner i musikkmiljøet tar avstand fra det 26-åringen skal ha gjort.

- Det kom som et sjokk at han skal ha vært med på likskjending. Vi har aldri vært opptatt av satanisme i bandet vårt. Hva han har drevet på med etter at han sluttet, vet jeg ikke, sier Svartahrid-vokalist «Istar» (28) til Dagbladet.

Skar av hodet

Tungt påvirket av alkohol og piller skal de fire siktede ha bestemt seg for å gjøre noe ekstremt.

- De ville se hvor langt de våget å gå, sier en bekjent av de siktede til Dagbladet.

En eller flere av dem skal først ha brutt seg inn i kapellet natt til lørdag. Da skal de bare ha registrert at det lå seks lik i krematoriets kjølerom.

Dagen etter skal de ha bestemt seg for å dra tilbake for å gå løs på likene.

26-åringen skal ha hatt med seg en stor samekniv, og sammen skal de fire ha tatt seg inn i kapellets kjølerom i kjelleren, like ved siden av krematorieovnene.

- Det var seks kister der, og fem lokk var åpnet. To av likene hadde store sår etter stikkskader og slag mot hodet, mens flere kropper var dratt opp av kistene og bar tydelige merker etter å ha vært trampet og hoppet på, sier visepolitimester Runar Karlsen til Dagbladet.

Verst gikk det ut over liket av en eldre avdød mann i krematoriet i kapellet på Nordre Gravlund i Skien. 26-åringen har innrømmet i politiavhør at han skar av hodet på liket og tok det med seg.

Fikk hjelp av kriminelle

- Dette er en svært grov sak som vi nødig ville ha uoppklart. Derfor er jeg glad for at vi kom til en rask oppklaring, sier Karlsen.

Mandag klokka 07.30 ble tragedien oppdaget av to kirkearbeidere som skulle starte kremeringen av de seks likene. Politiet satte umiddelbart i gang en omfattende taktisk og teknisk etterforskning.

Alle de fire siktede er kjent i Skiens rusmiljø, og det er etterretning i dette miljøet som gjorde at politiet kunne gå til snarlig pågripelse. Etter det Dagbladet kjenner til, skal den makabre gjerningen ha gjort et så sterkt inntrykk at tystere fra dette miljøet raskt utpekte gjerningsmennene.

Mandag ettermiddag var samtlige arrestert, og kort tid etterpå troppet sivile etterforskere opp hos en bekjent av hovedmannen. Der lå den dødes avskårne hode gjemt, i tillegg til tyvegodset fra kapellet.

25-åringen som bor i leiligheten, hadde ikke selv vært med på ugjerningen, og han skal ha vært uvitende om at likskjenderne brukte hans blindkjeller til å oppbevare det makabre tyvegodset.

De fire hadde også stjålet lysestaker, alterteppe, kors og ei urne.

- Jeg har jobbet i politiet i 33 år, men har aldri opplevd noe liknende, sier politiavdelingssjef Knut Ragnar Horst.

Hodet og kroppen til det parterte liket er nå sendt til Rettsmedisinsk institutt i Oslo for nærmere undersøkelser. De øvrige likene vil bli kremert i dag. Krematoriet er det eneste i Skiens-distriktet, og de døde kom fra forskjellige kommuner. Alle skal ha blitt bisatt i forrige uke. Bare kremeringen gjensto.

Bandet Svartahrid, der 26-åringen spilte bass, har flere groteske tekster med rot i norrøn mytologi og middelalderen. «Blodtørstig sverd synker dypt i menneskekjøtt,» synges det i en av tekstene.

- Ikke satanisme

- At vi har valgt et image, innebærer ikke en forherligelse av vold. Tvert imot, sier Svartahrid-vokalist «Istar», og understreker at de tar avstand fra satanisme. De to siste CD-titlene har solgt 4000 eksemplarer hver. De fleste i Tyskland og Spania.

26-åringens advokat, Bjørn Nærum, sier at hans klient innrømmer de faktiske forholdene.

- Han var sterkt beruset på ecstasy og alkohol, og forstår ikke at han kunne utføre en sånn gjerning. Han er dypt fortvilet over det som har skjedd, sier Nærum.

KAPELLET: Krematoriet ligger i kjelleren. En eller flere av de siktede skal først ha brutt seg inn i kapellet natt til lørdag. Da skal de bare ha registrert at det lå seks lik i krematoriets kjølerom.
HER INNE: Rommet der likskjendingen foregikk. Fem av seks kister ble åpnet.