Forsvarstopp om egen opplevelse:

Ville selv ha anmeldt i dag

Som så mange andre kvinner i Forsvaret, har også admiral Louise Dedichen sin egen historie. Nå tar hun et kraftig oppgjør med ukulturen som belyses av MOST-undersøkelsen.

SJOKKTALL: Admiral Louise Dedichen reagerer kraftig på sjokktallene som ble lagt fram tirsdag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SJOKKTALL: Admiral Louise Dedichen reagerer kraftig på sjokktallene som ble lagt fram tirsdag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag offentliggjorde Forsvaret deler av en undersøkelse av forekomsten av mobbing og seksuell trakassering i organisasjonen. Tallene var så sjokkerende at både statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen tok affære.

Nå tar også Norges første kvinnelige admiral og sjef for all offisers- og befalsutdanning i Forsvaret, Louise Dedichen, et kraftig oppgjør med det hun omtaler som en ukultur.

I løpet av karrieren har hun opplevd å ha for få kvinner rundt seg, og hun sier at hun tror at de aller fleste kvinner som har tjenestegjort i Forsvaret, har opplevd ubehagelige hendelser av større eller mindre alvorlighetsgrad.

- Resultatene fra undersøkelsen er nedslående. Det er totalt uakseptabelt. Vi kan ikke ha det sånn, sier hun bestemt.

- Det verste er at det er snakk om lovbrudd. At det i undersøkelsen rapporteres om voldtekter er svært alvorlig.

MOST-undersøkelsen

Ifølge et regnestykke utført av NRK, viser undersøkelsen at 24 kvinner og 20 menn i Forsvaret har oppgitt at de har blitt voldtatt i løpet av det siste året. Ytterligere 123 personer har svart at de har blitt forsøkt voldtatt.

Dedichen omtaler det som et brudd på stolte verdier i Forsvaret, og sier at gode verdier, holdninger, etikk og ledelse er det som skal gjennomsyre hele organisasjonen.

- Det er forventningene alle i samfunnet har til oss, sier hun og fortsetter:

- Forsvaret er overmoden for å få på plass forebyggende tiltak. Ideen om å ta tiden til hjelp er ikke god nok lenger, sier Dedichen til Dagbladet.

MOST-undersøkelsen (Mobbing og seksuell trakassering), er gjennomført for å kartlegge omfanget av seksuell trakassering i organisasjonen.

Svarene i undersøkelsen er oppgitt som prosenter. Spørsmålene gjelder i eller utenfor tjenestetid.

Ifølge et regnestykke utført av NRK har:

  • 24 kvinner og 20 menn i Forsvaret svart at de har blitt voldtatt i løpet av det siste året.
  • 123 personer har svart at de er blitt forsøkt voldtatt i løpet av det siste året.

Undersøkelsen fant sted høsten 2018, og 8805 millitært ansatte og vernepliktige har svart anonymt.

Den totale svarprosenten var på 48 prosent.

- Vår fordømte plikt

I et intervju med Forsvarets forum har Dedichen fortalt at hun, som så mange andre kvinner i Forsvaret, har sin egen historie.

Hun fortalte at for flere år siden tok en beruset overordnet seg inn på lugaren hennes og overfalt henne. En offiser på vakt forsto hva som var i ferd med å skje, og stoppet vedkommende.

Den gang valgte hun å ikke anmelde forholdet. Det ville hun imidlertid ha gjort i dag, bekrefter hun overfor Dagbladet.

- Som ung og veldig underrepresentert kvinne om bord, visste jeg ikke hvilke muligheter jeg hadde. Bare den kunnskapen - at jeg på det tidspunktet ikke visste hva jeg skulle gjøre - er en påminnelse om at vi må lære opp unge om hvilke rettigheter de har, hvilket vern de har krav på og hvilke plikter vi ledere har, sier hun og følger opp:

- Vi som ledere må tydeliggjøre dette. Det er vår fordømte plikt.

Dette er det viktigste forebyggende arbeidet, ifølge Dedichen. Hun mener at varslingssystemene er gode nok, men hovedproblemet er at varslingsrutinene ikke tydeliggjøres godt nok.

Hun oppsummerer det i fire tiltak: Bevisstgjøre ved å vise eksempler, reflektere, repetere og ikke minst - sørge for at overtramp får konsekvenser.

KJØNNSBALANSE: Dedichens kampsak er å forbedre kjønnsbalansen i Forsvaret. Hun frykter lav kvinneandel øker risikoen for seksuell trakassering. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KJØNNSBALANSE: Dedichens kampsak er å forbedre kjønnsbalansen i Forsvaret. Hun frykter lav kvinneandel øker risikoen for seksuell trakassering. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Kjønnsbalanse

Admiralens kampsak er kjønnsbalanse i Forsvaret. Det tok hun opp i et intervju med Dagbladet i november, og gjentar budskapet i dag. Først og fremst mener hun at organisasjonen må få på plass måltall for hvor mange menn og kvinner det er på alle nivåer.

- Mener du at kjønnsbalansen har en sammenheng med de urovekkende funnene i undersøkelsen?

- Ja, jeg mener at lav kvinneandel øker risikoen for seksuell trakassering og mobbing. Kvinneandelen må opp, sier hun.

Bekymret

Hun er også bekymret for risikoen for å skape ensomme svaler - altså at kvinner er alene, eller svært underrepresentert, i et arbeidsmiljø med en stor overvekt av menn.

- Har du følt på dette selv?

- Ja, jeg har kjent på følelsen av å ha for få kvinner rundt meg i løpet av karrieren. Og jeg har reflektert over hvor mye bedre det er nå. I dag er vi fire kvinner i ledergruppa, og om vi sammenlikner det med å være den eneste kvinnen, er det to vidt forskjellige verdener.

- Hva er den største forskjellen ved å være flere kvinner?

- Når man er den eneste kvinnen, blir alt man sier og gjør så utrolig synlig. Det finnes positive sider ved det, men det følger også med økt risiko. Det å være flere kvinner gjør det bare bedre, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer