Ville sende 150 mennesker i døden

Nå står de tyske muslimene tiltalt i en stor terrorprosess.

HILSTE PÅ FORSVAREREN: De tiltalte sitter bak skuddsikkert glass. Her hilser tiltalte  Daniel Schneider på forsvareren sin. Foto: REUTERS/Federico Gambarini/Pool/SCANPIX
HILSTE PÅ FORSVAREREN: De tiltalte sitter bak skuddsikkert glass. Her hilser tiltalte Daniel Schneider på forsvareren sin. Foto: REUTERS/Federico Gambarini/Pool/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet.no): - Jeg reiser meg bare for Allah, brølte Adem Yilmaz (29) like etter at saken startet i går. Dommeren i lagmannsretten i Düsseldorf hadde akkurat beordret de fem tiltalte på beina, fordi en oversetter skulle sverges inn.
Dermed var tonen lagt an i den alvorlige prosessen. Aktor konstaterte øyeblikkelig at tiltalte bare var ute på å demonstrere forakt for retten — og dommeren ila Yilmaz tre dager straffearrest.
Overvåket
Saken begynte å rulle for to år siden, da tysk politi og sikkerhetstjeneste fikk tips fra utlandet om at det skulle befinne seg en celle med islamske terrorister i området omkring byen Ulm.
Gjennom avlytting av boliger og telefoner og overvåking av elektronisk post, fant etterforskerne hurtig ut at de var kommet på sporet av noe stort.

Fritz Gelowicz  (29) regnes som bandens leder. Han sørget for at det ble leid et sommerhus i Medebach-Oberschledorn, der medlemmene rykket inn.  De ble overvåket mens de reiste rundt i regionen og kjøpte stort inn av kjemikalier og nødvendige ingredienser for å bygge bomber. 
— Hvis vi deler opp dette og lager tre bilbomber, så kan vi regne med minst 50 drepte for hvert smell, utbrøt Fritz Gelowicz mens karene sto på kjøkkenet og kokte sammen sprengstoffet.
De visste ikke at hele huset var fullt av mikrofoner, rapporterer Frankfurter Allgemeine Zeitung fra retten.
Skjøt mot politi
DA store politistyrker slo til mot bandens gjemmested i begynnelsen av september 2007, skyldtes det at bombene så å si var ferdig konstruerte. En spesialkommando stormet sommerhuset.  Daniel Schneider (23) forsøkte å kjempe mot anholdelsen. Han greide å rive pistolen fra en politimann.  Denne ble truffet i hånda, da Schneider greide å fyre av et skudd. Derfor ligger han nå an til en livstidsstraff for drapsforsøk på tjenestemann i utøvelse av embetet.
US-ambassade
Mål for bombeattentatene, skal først og fremst ha vært den amerikanske og den israelske ambassaden i Berlin og sannsynligvis også en amerikansk militærstasjon i Tyskland. Det var meningen at alle de tre bilbombene skulle detoneres samtidig. Hensikten var å skape oppmerksomhet omkring en ekstremistisk opprørsbevegelse i Usbekistan.
Tysk middelklasse
Fire av de tiltalte er tyske statsborgere. De unge mennene kommer alle fra middelklassehjem med god økonomi.  Først i voksen alder konverterte de til Islam.  Minst fire av de fem skal ha oppholdt seg i lange perioder i treningsleirer for muslimske terrorister.
Selv om attentatene ble stoppet før de kunne gjennomføres, ligger alle de fem tiltalte an til lange fengselsstraffer.
Bare anklagen om at de har grunnlagt og vært medlemmer av en terroristisk forening, er nok til å sende dem flere år bak lås og slå.
Tar minst to år
Rettssaken ventes å vare i minst to år.  Fram til august i år, er det bare satt av 40 dager til forhandlinger.  Under prosessen, sitter de tiltalte i et eget glassbur bak forsvarerne sine. 
De har ikke anledning til å snakke med hverandre.  Det er minst et dusin væpnede politifolk til stede, og alle som får adgang til tilhørerrommet blir først underlagt rigorøse undersøkelser.
De fem tiltalte erklærte seg alle uskyldige. 

De åtte forsvarerne deres gjorde det allerede i går klart, at de vil kjempe med nebb og klør for å få lavest mulig dommer.  Advokatene gjorde det klart at de i løpet av prosessen, kommer til å kjøre hardt på å få avdekket om avsløringen kom som resultat av tips fra en utenlandsk etterretningstjeneste. 
I Tyskland er det strenge regler for hvordan politi og hemmelige tjenester kan utveksle informasjoner med hverandre.