KRANGLET OM OMSORGEN: Sosialtjenesten var uenig i hvorvidt Baby P burde sendes i fosterhjem. Selv etter mistanke om mishandling og politietterforskning ble han sendt tilbake til moren og stefaren. I fjor ble gutten mishandlet til døde. Foto: ITV NEWS/AP/SCANPIXP
KRANGLET OM OMSORGEN: Sosialtjenesten var uenig i hvorvidt Baby P burde sendes i fosterhjem. Selv etter mistanke om mishandling og politietterforskning ble han sendt tilbake til moren og stefaren. I fjor ble gutten mishandlet til døde. Foto: ITV NEWS/AP/SCANPIXPVis mer

Ville sende Baby P i fosterhjem

Sjefen nektet. Nå er gutten død av mishandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 17 måneder gamle guttungen, som bare går under navnet Baby P, døde i august i fjor, etter flere måneder med grov mishandling.

Nå kommer det fram at det var sterk uenighet innad i hjelpeapparatet om hvorvidt moren burde fratas gutten.

Den vesle gutten ble både slått og bitt, og skal ha fått flere av fingerneglene trukket ut. Han ble også lam etter å ha knekt ryggen under «lek» med stefaren.

Tirsdag ble guttens stefar (32), samt en venn (36) som bodde sammen med familien, funnet skyldig i å ha mishandlet ham til døde. Moren (27) har tidligere innrømmet medvirkning til mishandling. Saken har opprørt hele Storbritannia, og i kveld viser BBC et program som viser hva som egentlig skjedde med Baby P.

60 hjemmebesøk
Både politi og barnevern i bydelen Haringey i Nord-London kjente nemlig til familien, og sosial- og helsemyndighetene skal ha gjennomført rundt 60 hjemmebesøk hos familien.

I BBC-programmet kommer det fram at sosialtjenesten var splittet i synet på hva som var best for guttungen. Både en av de involverte sosialarbeiderne og politiet mente gutten burde flyttes til et fosterhjem, og jobbet også med å finne et godt hjem for ham.

Men sosialarbeiderens sjef mente gutten burde bli hos moren.

Før dette hadde Baby P blitt midlertidig plassert hos en venn av moren, etter at leger i desember 2006 fant at han hadde skader som ikke skyldtes et uhell. Den bekymrede sosialarbeideren Sylvia Henry var svært skeptisk til dette, og mente denne familievennen ikke tok mishandlingen på alvor og mente helsevesenet overreagerte.

Mistanke om mishandling
Familievennen skal ha bedt om et større beløp for å passe Baby P, og presset konstant på for at gutten skulle komem tilbake til moren sin.

Etter den første mistanken om mishandling ble politiet koblet inn i saken, men ingen ble siktet i saken. Dermed ble Baby P sendt tilbake til moren sin. Dette skjedde mot politiets anbefalinger.

I juni 2007 ble Baby P igjen innlagt på sykehus, og en politirapport BBC har fått tilgang til viser at det var stor uenighet mellom politi og ledelsen i sosialtjenesten om hvorvidt gutten burde komme i fosterhjem.

Nok en gang ble han sendt hjem til moren og stefaren. To måneder seinere døde han av mishandling.

Bestemoren advarte

Sky News melder i dag at Baby P's bestemor nå sier at hun advarte lokale myndigheter om at gutten ble torturert, flere måneder før han døde. Hun hevder myndighetene nektet å ta affære.

- Jeg kommer aldri til å tilgi sosialvesenet for det som skjede. De ville ikke vite, sier hun til The Sun.


Offentlig gransking
Dette har brakt England i opprør, og ført til at saken nå diskuteres helt opp på statsministernivå. Forrige uke kom det til høylytt diskusjon mellom opposisjonsleder David Cameron og statsminister Gordon Brown i parlamentet.

Cameron krever en utvidet undersøkelse av hvor sviket hadde funnet sted og hvem som hadde ansvaret, mens statsministeren mente han brukte tragedien politisk.

Den britiske regjeringen lover en gjennomgang av offentlige tiltak for beskyttelse av barn. Omstendighetene rundt Baby P blir også gjenstand for en offisiell gransking.

Barnepolitisk talsmann i det konservative partiet, Michael Gove, sier til Sky News at han håper granskingen samtidig vil gjennomgå hele systemet som skal ivareta barns sikkerhet.


- Her er det to vanskelige spørsmål. Først er det et spørsmål om det ble tatt en riktig eller gal avgjørelse i denne saken. Deretter er det et spørsmål om systemet fungerer godt nok når det gjelder saker om omsorgsovertakelse for barn, sier Gove.