Jagland om Stoltenberg-boka

- Ville sende et helt galt signal til Europa om jeg lot meg vikle inn i en hjemlig krangel om hva som skjedde for 15 år siden

Jagland mener oppgavene som Europarådets generalsekretær er viktigere enn å svare på framstillingen i Stoltenberg-boka.

GIKK AV: På Ap's landsstyremøte på Gardermoen 29. august 2002 gikk Thorbjørn Jagland av som partileder, til fordel for Jens Stoltenberg, som på forhånd hadde hatt hemmelige møter med andre i Ap-ledelsen. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
GIKK AV: På Ap's landsstyremøte på Gardermoen 29. august 2002 gikk Thorbjørn Jagland av som partileder, til fordel for Jens Stoltenberg, som på forhånd hadde hatt hemmelige møter med andre i Ap-ledelsen. Foto: Aleksander Nordahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Vi er inne i den verste humanitære krise siden krigen. Også derfor ville det være meningsløst og det ville sende et helt galt signal til Europa om jeg lot meg vikle inn i en hjemlig krangel om hva som skjedde for 15 år siden», skriver Thorbjørn Jagland i dag på sin Facebook-profil.

Jagland har også tidligere denne uka avvist å kommentere framstillingen av hva som skjedde mellom ham og Jens Stoltenberg i tida før Jagland trakk seg som Arbeiderpartiets leder i 2002.

Fraksjonerte

Anledningen er Stoltenbergs memoarbok «Min historie», der den nåværende Nato-generalsekretæren skriver at samarbeidet mellom ham og Jagland brøt sammen, og at det var derfor han så seg nødt til å fraksjonere med andre i Ap-ledelsen for å fjerne partilederen.

Jagland er i dag generalsekretær i Europarådet, og meddelte fredag, i en e-post til pressen og seinere via sin kone Hanne Grotjords Facebook-profil, at han ikke vil kommentere oppgjøret nå som både han og Stoltenberg leder store internasjonale organisasjoner.

I dag kommer Jagland med altså enda en forklaring, denne gang på sin egen profil. Han viser til de store og tunge oppgavene Europarådet jobber med for tida - utredningen av menneskerettigheter i Tyrkia etter kuppet, og den humanitære krisen i Syria.

«Jeg ser frem til å møte Frankrikes president Hollande og Tysklands utenriksminister Steinmeier i Strasbourg om en ukes tid», avslutter Jagland.

- Greide ikke mer

Bakgrunnen for den bitre striden var Ap's katastrofale resultat ved stortingsvalget i 2001; partiet fikk 24,3 prosents oppslutning, og Stoltenbergs første regjering måtte gå, til fordel for Bondevik II. Nestlederen og andre i toppledelsen begynte å konspirere for å bli kvitt sjefen.

«Vi hadde vært lojale i ni år. Nå greide vi det ikke mer», skriver Stoltenberg.

Nato-generalsekretæren skriver videre at Jagland ble stadig mer innadvendt og konfronterende.

«Han var vanskelig å få kontakt med og enda vanskeligere å samarbeide med», skriver Stoltenberg.

- Jeg forsto at hvis vi skulle vinne valget igjen, og komme tilbake, så måtte en av oss være sjefen. Vi kunne ikke dele på å være sjef. Da valgte jeg, istedenfor å trekke meg ut, å ta helt over, sa Stoltenberg på «Skavlan» fredag.

- Godt forhold

Da han i går lanserte «Min historie» i Oslo, sa Stoltenberg at han i tida etter lederstriden reetablerte et godt samarbeid med Jagland, og at han nå synes de har et godt forhold.

- Vi samarbeidet da jeg var statsminister og han var stortingspresident. Og jeg skriver jo også i boka at jeg mener han spilte en viktig rolle som stortingspresident og var en dristig leder av Nobelkomiteen, sa Nato-generalsekretæren ifølge NTB.