Ville sende hundefor som nødhjelp til sultrammede barn

Kenyanske myndigheter avviser tilbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens matvareorganisasjon (WFP) venter at 2,5 millioner mennesker i det tørkerammede Kenya vil være avhengig av matrasjonene deres for ikke å sulte i hjel, men de har bare ressurser til å fø 1,2 millioner mennesker den kommende måneden.

- Dersom vi ikke mottar nye donasjoner snarest, vil Kenya mest sannsynlig oppleve en humanitær katastrofe i de kommende månedene, uttalte Tesema Negesh, sjefen for WFP i Kenya, i forrige uke.

Enkelte tall tyder¨på at så mange som fire millioner mennesker riskikerer å sulte ihjel.

Det betyr i midlertidig ikke at Kenya er villig til å ta i mot hva det måtte være for nødhjelp. Myndighetene i landet er svært misnøyde med et utspill fra en hundeforprodusent i New Zealand, skriver BBC.

- Vi kan ikke tillate innførsel av hundefor som skal brukes som menneskeføde, sier doktor James Nyikal, direktør for helsevesenet i Kenya.

- Smaker nammenam

Christine Drummond er grunnleggeren av «Mighty Mix» hundekjeks og står bak forslaget om å sende hundemat til de sultrammede i Kenya. Selv mener hun at næringen hun ville sende av gårde ikke var hundemat.

- Det er et næringsrikt pulver som gir masse energi. Det smaker nammenam, sier Drummond, som hver morgen visstnok strør pulveret oppå havregrøten til seg selv og barna sine.

TRENGER SÅRT NÆRING: Denne kvinnen mater sitt underernærte barn på et sykehus i Wajir. Behovet for hjelp er stort. Alle foto: Scanpix
TRENGER SÅRT NÆRING: Denne kvinnen mater sitt underernærte barn på et sykehus i Wajir. Behovet for hjelp er stort. Alle foto: Scanpix Vis mer

Hun hadde opprinnelig planlagt å sende hundekjeks, men da hun hørte hvor mange som var rammet, bestemte hun seg for å sende pulveret i stedet, ifølge den kenyanske avisen the Daily Nation. Pulveret skal være laget av de samme ingrediensene som hundekjeksen.

- Det frysetørrede pulveret «Raw Dry Nourish» er som et stort måltid på en liten teskje. Jeg har utviklet en spesiell formula for folk som i Kenya, folk som har stort behov for næringen, sier Drummond til BBC, og legger til at hun bare ønsker å hjelpe de sultende barna.

Drummond vil også sende 42 tonn med mais.

- Fornærmende

- Det er både amoralskt og uakseptabelt. Tilbudet gir en dårlig smak i munnen, sier minister John Muynes som har ansvaret for koordineringen av hjelpearbeidet til nyhetsbyrået AFP.

Han får støtte fra resten av regjeringen.

- Nødhjelpsrasjonen må holde en viss standard. Matmangelen er ikke så dramatisk at kenyanske barn må ty til hundefor, sier regjeringens talsmann Alfred Mutua til the Daily Nation.

- Vi setter pris på at folk vil hjelpe oss, men de burde ta hensyn til kulturen vår. Å tilby oss mat som er ment for hunder er en fornærmelse av den groveste sorten. Dette er i beste fall utrolig naivt, sier Mutua.

• Se en video med Drummond og pulveret hennes her.

• Les også: Mer enn en million trues av hungersnød

• Les også: Utsultede elefanter angriper mennesker

MAIS: Innbyggerne i Wajiir nord for Nairobi får uttdelt rasjonene sine.