Ville sende Mulla Krekar til Australia

USA mener Norge ikke har kontroll på Krekar.

KUNNE HAVNET I AUSTRALIA: Det har vært tett kontakt mellom USA og Norge om Mulla Krekar. FOTO: LARS EIVIND BONES / Dagbladet
KUNNE HAVNET I AUSTRALIA: Det har vært tett kontakt mellom USA og Norge om Mulla Krekar. FOTO: LARS EIVIND BONES / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gjennom de siste åtte årene har den amerikanske ambassaden i Norge rapportert hjem om Krekars opphold i Norge minst 17 ganger, ifølge søk VG har gjort i WikiLeaks-dokumenter om norske forhold.

Amerikanerne engasjerer seg fordi de mener at Norge ikke makter å holde kontroll på Krekar, som de anser som en potensiell terrortrussel.

Ikke presse på Krekar er dømt til utvisning til Irak og er ifølge en dom fra Høyesterett en fare for landet. Men han blir ikke utvist så lenge det ikke kan gis garantier mot dødsstraff i landet.

I et møte på ambassaden i desember i fjor skal avdelingsdirektør Morten Sørby i Utenriksdepartementet - ifølge ambassadens referat som er blant dokumentene som nå er lekket - ha «innrømmet at Norge ikke aktivt forsøker å få en garanti fra Irak om at Krekar, hvis han blir utvist, vil bli behandlet humant og ikke dømt til fengsel».

Det er en uttalelse som står i kontrast til det UD flere ganger har sagt om saken offentlig, om at regjeringen er svært aktiv overfor Irak for å få Krekar ut, skriver VG.

Australia Sørby skal også ha diskutert en eventuell utlevering til Australia og sagt at han ikke så noen hindringer for det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer