Ville sette dem fri

Varetektsfengsling kan påvirke lagmannsretten når Orderud-saken kommer opp neste år, mener dommeren som gikk inn for løslatelse av de Orderud-dømte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dommerne delt i synet på fengsling

Kjæremålsutvalget i Borgarting lagmannsrett var delt i synet på om Veronica og Per Kristian Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland burde løslates eller om kjennelsen fra Nedre Romerike forhørsrett på åtte ukers varetekt fortsatt skulle gjelde. Alle de tre påkjærte varetektsfengslingen mandag.

To av dommerne gikk inn for fortsatt fengsling, mens den tredje dommeren gikk inn for løslatelse av de tre som er dømt til 21 års fengsel for med virkning til trippeldrapet på Orderud gård i 1999.

Frykter påvirkning

Mindretallet i lagmannsretten mener at de tre ikke burde vært pågrepet etter dommen i Nes herredsrett, der alle anket. En fortsatt varetektsfengsling kan påvirke utfallet når saken kommer opp for Eidsivating lagmannsrett, mener mindretallet:

I kjennelsen sier mindretallet at varetektsfengslingen «på en uheldig og unødig måte kan være egnet til å påvirke den uavhengige og fullstendig nye behandlingen av saken som skal skje i Eidsivating lagmannsrett i januar 2002.»

Lagdommeren som utgjør mindretallet mener at avveiningen er «meget vanskelig» - men er kommet til at det ikke foreligger lovhjemmel for varetektsfengsling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer