Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ville skjære av halsen på den israelske ambassadøren

- Bare frustrasjon, sa Bhattis kamerat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag fortsatte terrorrettsaken i Oslo tinghus, der Bhattis bestekamerat vitnet.

Norskpakistaneren (29) var selv siktet og fengslet i et halvt år for terrorplanlegging sammen med Bhatti og medtiltalte Andreas Bog Kristiansen. Nå har han krevd en million kroner i erstatning fra staten.

Saken mot ham ble henlagt, og det ble ikke tatt ut tiltale. Han har også vært siktet for flere andre forhold.

Bakgrunnen for mistanken mot 29-åringen er at han i juli 2006 i en avlyttet telefonsamtale med snakket om å skjære hodet av den israelske ambassadøren i Norge.

- Dette var bare frustrasjon. Jeg hadde akkurat hørt et intervju med ambassadøren på radio, der hun forsvarte krigen mot Palestina og at kvinner og barn måtte lide. Hvis man ser tilbake på det intervjuet tror jeg flere ville blitt irritert, forklarte han i retten i dag, og understreket at det bare var prat.

- Jeg tror ikke Bhatti heller tenkte noe mer på dette, vi snakket aldri mer om det, forklarte han.

Gjenganger

Politiet mener også å kunne knytte mannen til planleggingen av terrorattentatet mot synagogen gjennom en stjålet bil som ble funnet i garasjen hans.

KAMERAT VITNET: Terrorsaken mot Arfan Qadeer Bhatti fortsatte i Oslo tingrett i dag. Her er han i samtale med forsvarer Jon Christian Elden. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
KAMERAT VITNET: Terrorsaken mot Arfan Qadeer Bhatti fortsatte i Oslo tingrett i dag. Her er han i samtale med forsvarer Jon Christian Elden. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

29-åringen er en gjenganger i mange av de avlyttede telefonsamtalene. Han er også mellomleddet mellom Bhatti og Andreas Bog Kristiansen.

Bhattis bestekamerat var også siktet for en skyteepisode mot Jan Ivar Ringstad i Askim høsten 2005, der det ble skutt flere skudd mot huset til Ringstad mens han lå og sov.  Bhatti var også siktet for den samme skyteepisoden.

Ringstad ble seinere dømt for drapet på Bandidos-medlem Lennart Faugli.
Både Bhatti og kameraten skal ha forbindelser til Bandidos-miljøet.

Politiet mener våpenet som ble brukt mot Ringstad, en Uzi maskinpistol, er det samme våpenet som ble brukt til å skyte mot huset til en bærumsmann 31. januar 2006. Bhatti er tiltalt for dette forholdet, men politiet mener en annen har uført skytingen da Bhatti har alibi.

- Nære venner

- Vi har kjent hverandre åtte - ti år. Jeg vil understreke at en tid før arrestasjonen hadde vi veldig lite kontakt. Vi var så å si uvenner, vi prata ikke med hverandre, forklarte 29-åringen om forholdet til Bhatti.

Han og Bhatti ble arrestert samtidig.

Han sier han etter planen skulle være med Bhatti til Tyskland på den turen der Bhatti ble pågrepet. På samme tur var også Bhatti i Kosovo og besøkte den kriminelle Princ Dobroshi - en gang omtalt son en av Norges farligste fanger.

- Jeg ringte Dobroshi for å høre om han hadde kontakt med Bhatti, men han svarte på et fremmed svar, og jeg fikk ikke noe kontakt, forklarte mannen i retten.

- Ville skjære av halsen på den israelske ambassadøren

Like før forklarte han at reisen til Tyskland bare var en tilfeldig reise, de skulle kjøre erundt i Europa mer eller mindre på måfå. 29-åringen valgte å bli hjemme av hensyn til familien.

Merkelig brev

Aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen, ville vite hva 29-åringen visste om et brev Bhatti skrev og smuglet ut av Ringerike fengsel - der 29-åringen skulle være mottaker.

I dette brevet forklarer Bhatti at han har blitt avlyttet av PST, og advarer mot dette. Det nevnes også flere personer i dette brevet, blant annet Lille, og lillebroren til Lille.

- Vet du hvem disse er, spør aktor?

- Nei, jeg har prøvd å tenke, men skjønner ikke hvem det er. Det kan være noen jeg har vært på fest med, og vært full og ikke husker, svarte 29-åringen.

I det samme brevet ba også Bhatti bestekameraten snakke med faren hans for å forberede ham på eventuelle spørsmål fra politiet.

- Si til pappa at han må svare nei hvis han blir spurt om han gjenkjenner noen stemmer på båndopptak. Be ham si nei, og si at han er gammel og at Arfan snakker med så mange, sto det i brevet.

Videre ber Bhatti kameraten advare en annen person om at han har ting som må ødelegges. Påtalemyndigheten mener dette dreier seg om et våpen som ble brukt til å skyte mot huset til Tor Arne Barreng. En bekjent at Bhatti er seinere dømt for ulovlig besittelse av dette våpenet.

- Løsprat

I den såkalte terrorsamtalen mellom Bhatti og Kristiansen blir 29-åringens navn nevnt i sammenheng med et eventuelt angrep og hvem som skal være med på det.

I retten innrømmet han og ha snakket med Bhatti om den amerikanske ambassaden.

- Jeg har hatt mange rare tanker jeg. Løsprat, vil jeg kalle det. Det var min måte å få ut frustrasjon på. Da er det for gjort å si noe som kanskje høres alvorlig ut, sa 29-åringen.

Deretter brukte han som eksempel at bikkja til naboen bråkte hver morgen klokka 05.00, og ei natt sa han til kona at den skulle vært skutt.

- Skulle jeg da bli arrestert fordi jeg planla å skyte bikkja di, spurte 29-åringen.

- Det var en samtale der jeg ville skjære av halsen på den israelske ambassadøren, det er det jeg mener. Det høres alvorlig ut, forklarte han videre.

Hvordan reagerte Bhatti, ville aktor vite.

- Han reagerte med frustrasjon han også, svarte kameraten.

Lurte politiet

29-åringen ble også spurt om en episode der han ringte politiet for å fortelle at Bhatti var på Gunerius med våpen i bilen. Bhatti har selv forklart at dette var fordi han ville skaffe seg alibi.

- Det var rampestreker, for å le av politiet. Det var dumt av meg. Jeg er lei meg for det, sa 29-åringen i retten i dag.

På sprørsmål fra Bhattis advokat John Christian Elden om hvor nære venner han og Bhatti var, svarte kameraten at de var svært nære venner.

Samtidig forklarte han at han ble litt misunnelig da Bhatti innledet et forhold til den kvinnelige TV2-reporteren. Han mente kjærligheten forvirret Bhatti.

- Jeg ble litt misunnelig, og prøvde å snakke Bhatti til fornuft, sa kameraten.

Bhatti

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling