PARTITOPP: Nylig avgått fylkesleder og førstekandidat på fylkestingslista Frank Willy Djuvik sammen med partileder og finansminister Siv Jensen. Foto David E Antonsen / Firdaposten
PARTITOPP: Nylig avgått fylkesleder og førstekandidat på fylkestingslista Frank Willy Djuvik sammen med partileder og finansminister Siv Jensen. Foto David E Antonsen / FirdapostenVis mer

Ville skjule revisorslakt

Reiseoppgjør uten bilag, kjøp av valgkamptilhenger uten kvittering og en fylkesleder som uten kontroll har overført store beløp til seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiets fylkeslag i Sogn og Fjordane slaktes for sin økonomihåndtering i en fersk revisjonsrapport fra Deloitte.

• Regnskapene har ikke vært revidert siden 2011.
• Reiseutgifter er refundert uten reiseregning og kvitteringer.
• Fylkesleder Frank Willy Djuvik har selv tatt i mot fakturaer, gjennomført betalinger og stått for bokføring.
• Det har ikke vært noen kontroll med utbetalingene.
• Store delere av reisebudsjettet og andre utlegg har gått tilbake til fylkesleder Djuvik.
• Reisekostnader er ført som utgifter til revisjon (som ikke ble gjennomført).
• Det ble kjøpt inn en valgkamptilhenger uten faktura.

- Vi har ikke hatt en dårlig økonomistyring og kontroll. Alle har visst hva pengene har gått til, men det har ikke vært helt etter rutinene. Det har vært et mer praktisk anlagt system som har gjort at ting har vært effektivt. Men når de overordnede reglene sier at ting må være annerledes så må vi tilpasse oss det, sier Djuvik, som nylig gikk av som fylkesleder.

Han understreker at det som påpekes ikke er lovbrudd, men brudd på Frp´s vedtekter og reglement for økonomistyring.

- Dette er ikke den ryddigheten som våre vedtekter krever og som partiet forventer seg. Derfor er vi glade for at fylkesstyret nå ordner opp, og har fått revidert regnskapene som ikke var revidert, sier Helge André Njåstad, som leder partiets organisasjonsutvalg.

Krisemøte Dagbladet er kjent med at den oppsiktsvekkende knusende revisjonsrapporten utløste at assisterende generalsekretær Øistein Lid og  Njåstad, satte seg på flyet vestover. Der deltok de på et fylkesstyremøte som ble avholdt dagen etter rapportens datering.

Ifølge kilder var de på dette møtet svært opptatt av at innholdet i revisjonsrapporten ikke måtte bli kjent utenfor styret.
Dette budskapet ble gjentatt da en rådgiver ved partikontoret i Oslo fem dager senere sender en epost til medlemmene av fylkesstyret:

«Her er det ingen tvil. Denne rapporten er et internt dokument for styret», står det i e-posten som Dagbladet har tilgang til.

Det blir i e-posten vist til at revisjonsberetningen som legges ved regnskapet skal være det som presenteres for resten av medlemmene, og ikke den knusende revisjonsrapporten. Det er den samme revisoren som har signert begge dokumentene. I den offentlige beretningen skriver han at ledelsen har oppfylt plikten til å sørge for ordentlig og oversiktlig registrering og dokumentasjon.

Forkastelig Åge Starheim satt to perioder på Stortinget for Frp og har reagert kraftig på hemmeligholdet. I en epost som er gått til alle medlemmene av fylkesstyret, samt til Frp´s generalsekretær Finn Egil Holm skriver han:

«Eg synes det er leit å måtte registrere at moralen hos både fylkesleiaren i Sogn og Fjordane Frp og FrP sentralt er nede på eit lavnivå.
Det er utruleg at lovpartiet Frp, som også snakkar om kor viktig det er at deira tilitsvalde personar opptrår som ombudspersonar for veljarane forsøker å hemmeleghalde eit så viktig dokument som ein revisjonsrapport for medlemmane i Sogn og Fjordane.
Eg skjønar etter kvart at innhaldet i rapporten er avslørande for enkelte personar i tidlegare fylkesstyre, og at det er viktegare å beskytte desse personane enn å opptrå rederleg overfor medlemmane i fylkespartiet.
Eg meiner at ei slik haldning hos partiets tillitsfolk er forkasteleg og totalt udemokratisk.»

Starheim ønsker ikke å kommentere kritikken overfor Dagbladet.

- Jeg synes det er leit at en tidligere stortingsrepresentant bruker så sterke ord. De aller fleste synes det er ryddigst at det organet som har ansvaret er de som mottar rapporten. Partiet er ikke tjent med at slike rapporter flyter rundt. Fylkesstyret har håndtert det riktig når de har sagt at dette er deres rapport og at det er de som skal rydde opp. Dette er fylkesstyrets rapport og vi har ikke hatt noe behov for at rapporten skal komme på avveie, sier Njåstad.

Ingen reagerte Ifølge regnskapene har Frp i Sogn og Fjordane hatt inntekter på noe over 725 000 kroner årlig de siste årene. Hvert år blir regnskapene sendt til partiet sentralt, men der har ingen reagert på at regnskapene for årene 2012 og 2013 manglet revisjon.
Ifølge partiets vedtekter skal regnskapene enten føres av et eksternt regnskapsbyrå eller så må regnskapene i ettertid revideres av en autorisert revisor. Ikke noe av dette er blitt gjort i Sogn og Fjordane.

Personstrid Det er ikke lovpålagt revisjon for politiske partier.

- Dette er ikke brudd på noe annet enn våre egne retningslinjer. Alt annet er slik det skal være, sier Djuvik.

Han understreker at det var fylkeslaget selv som bestilte rapporten og at de gjorde det for å få en tilbakemelding på hvordan regnskapene skulle håndteres på en best mulig måte.

- Men ser du problemet med at du selv har både tatt imot regninger, betalt dem, ført regnskapet og i mange tilfeller mottatt pengene?

- Ja jeg ser at dette er en situasjon som vi må være oppmerksomme på, men dette har å gjøre med at jeg er den eneste som driver med dette på heltid. Jeg er både administrativ ressurs og politiker. Det har ikke vært slik at ingen har visst noe. Alle posteringer er lagt fram for fylkesstyret, så alle har visst hva pengene har gått til, sier han.

Når det gjelder valgkamptilhengeren til 20 000 kroner sier han:

- Det var en person som hentet hengeren, men han fikk ikke noen kvittering. Så enkelt er det. Siden vi har hengeren stående så mente revisoren at det var greit.

Han sier at det har vært en diskusjon i fylkesstyret om offentliggjøring av rapporten og mener at de som har ønsket at den skulle bli kjent har ønsket å bruke den i nominasjonskampen.

Til tross for at rapporten og rabalderet den har utløst er godt kjent helt opp til generalsekretær Finn Egil Holm, har partileder Siv Jensen ifølge Njåstad ikke blitt involvert.
- Partiet er organisert slik at det er organisjonsutvalget, som jeg leder, som håndterer slike ting. Siv Jensen har nok med å være finansminister og partileder. Men sentralstyret er orientert om at det er en prosess, uten at detaljene i dette er utbrodert overfor henne eller resten av sentralstyret, sier Njåstad.

ÅPNING:  Frp-representant Åge Starheim (t.v) under åpningen av Stortinget i 2005. Kong Harald hilser her på stortingsrepresentant Magnhild Meltveit Kleppa (Sp). Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
ÅPNING: Frp-representant Åge Starheim (t.v) under åpningen av Stortinget i 2005. Kong Harald hilser her på stortingsrepresentant Magnhild Meltveit Kleppa (Sp). Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer