Ville skjule sex- misbruk av barn

I 2001 ga kardinal Ratzinger ordre til alle katolske biskoper om å behandle anklager mot presters sexmisbruk av barn i all hemmelighet. Nå er han pave Benedikt XVI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ordren ble gitt i et konfidensielt brev som den britiske avisa The Observer har fått tak i, og paven er nå anklaget av to amerikanere i Texas for å ha lagt hindringer i veien for rettferdigheten.

-  Brevet taler for seg selv, sier de to amerikanernes advokat, Daniel Shea.

Han har henvist til Ratzingers brev i dokumentene i saken til de to som hevder seg sexmisbrukt i en kirke i Texas.

Bak lukkede dører

I 2003 konkluderte en etterforskning i USA at bare i Boston hadde over tusen mindreårige blitt sexmisbrukt av katolske prester gjennom 60 år. Daværende kardinal Ratzinger slo fast at den katolske kirke hadde rett til å etterforske saker bak lukkede dører, og beholde bevisene ti år etter at offeret var blitt myndig.

Advokater til sexmisbrukte mener brevet ble skrevet for at anklagene mot kirkens menn ikke skulle bli offentlig kjent eller bli etterforsket av politiet. De anklager paven for at han i sin kardinaltid har hindret at sakene kom til rettssystemet.

En alvorlig synd

Brevet hadde overskriften «Om svært alvorlig synd» og ble sendt fra Kongregasjonen for troslæren i Vatikanet. Kontoret, som tidligere var den hellige inkvisisjonen, ble ledet av kardinal Ratzinger.

Brevet omhandler alt fra hvordan man skal gi nattverd til en ikke-katolikk til presters sexmisbruk av mindreårige. Anklager om sexmisbruk skal sendes Ratzingers kontor. Derfra vil man henvise sakene til kirkelige tribunaler hvor bare prester kan dømme, står det i brevet.

-  Slike saker er pavelige hemmeligheter, avslutter Ratzinger i brevet.

Og den som bryter tausheten om slike saker før det er gått ti år etter offernes myndighetsalder, blir truet med å bannlyses fra kirken.

Vatikanet har nektet å svare på spørsmål om brevet fordi det hevder at brevet ikke er et offentlig dokument, skriver The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer