22. MARS 2011:  Vaclav Havel (75) og hans kone, skuepilleren Dagmar Havlova (58), tar i mot stående applaus etter premieren i Praha på filmen Leaving, som Havel var regissør for. 2011. FOTO: David W Cerny, REUTERS/SCANPIX.
22. MARS 2011: Vaclav Havel (75) og hans kone, skuepilleren Dagmar Havlova (58), tar i mot stående applaus etter premieren i Praha på filmen Leaving, som Havel var regissør for. 2011. FOTO: David W Cerny, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Ville skrive, drikke øl og være president - samtidig

Václav Havel var kulturbohemen og fengselsfuglen som ble president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjekkias president Václav Havel var en av forrige århundres store europeiske personligheter. Ved hans bortgang er punktum satt for et livsløp av de sjeldne.

Det spente fra forfulgt dissident og undergrunnsforfatter under kommunistregimet i Tsjekkoslovakia til status som folkehelt og nasjonens ubestridte lederskikkelse.

Dikterpresidenten Václav Havel kunne knapt ha diktet et mer dramatisk liv enn sitt eget.

Han vokste opp under annen verdenskrig, satt fem år i fengsel under kommuniststyret og ble tre ganger valgt til president etter frigjøringen.

Ikke-politiker og kulturbohem Havels historiske bedrift var å stå i spissen for den tsjekkoslovakiske fløyelsrevolusjonen; den fredelige overgangen fra diktatur til demokrati i november 1989. Ikke-politikeren og kulturbohemen ble båret til presidentborgen på en bølge av folkelig begeistring.

Selv ville Havel helst sitte og skrive, eller drikke øl med gamle venner.

Etter hvert fant han ut at det til en viss grad var mulig å gjøre begge deler og samtidig være sitt lands overhode. Å ta jobben som president kunne han ikke si nei til.

Mer sannhet enn sunnhet - Det er visse verdier jeg kan slåss for, sa Havel da han lot seg velge for andre gang i 1992. Disse verdiene prøvde han å leve etter både som dikter og president.

Han la større vekt på sannhet enn sunnhet.

Helsa ble for alvor skrøpelig da han nærmet seg 60-årsalderen, og flere ganger svevde han mellom liv og død under alvorlige operasjoner.

Havel var den moralske lederskikkelsen under fløyelsrevolusjonen, og hans freds- og forsoningsbudskap kom godt med under den like myke skilsmissen mellom tsjekkere og slovaker.

Men oppløsningen av Tsjekkoslovakia ble et nederlag etter at Havel sterkt hadde gått inn for å bevare landet samlet.

 Han tok konsekvensen og trakk seg som president da slovakene vedtok sin suverenitetserklæring 17. juli 1992. Vel et halvt år senere var han tilbake som president for den tsjekkiske republikken.

Hard hverdag Da den harde hverdagen senket seg over Tsjekkia etter frigjøringsrusen, møtte også Havel motgang og de uunngåelige prosaiske problemer som livet i topp-politikken fører med seg.

Han kom på kollisjonskurs med den steile og markedsliberalistiske statsministeren Václav Klaus, som måtte gå av høsten 1997.

I januar 1998 opplevde han som en forsmedelse å bli gjenvalgt som president for tredje gang med bare halvparten av medlemmene i nasjonalforsamlingen i ryggen.

Etter at den sovjetisk-ledede invasjonen satte en stopper for den såkalte Praha-våren 21. august 1968, ble Tsjekkoslovakia i mange år et av de mest islagte samfunn i den daværende østblokken.

Havel var sentral fra første stund da de første spirer til opposisjon og samfunnskritikk grodde fram ved inngangen til 1977.

 19. DESEMBER 1989:  Vaclav Havel som tsjekkoslovakisk presidentkandiat.ARKIVFOTO: Petar Kujundzic, REUTERS/SCANPIX.
19. DESEMBER 1989: Vaclav Havel som tsjekkoslovakisk presidentkandiat.ARKIVFOTO: Petar Kujundzic, REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Den internasjonalt kjente dramatikeren var blant initiativtakerne til menneskerettsorganisasjonen Charta 77 og var også blant bevegelsens første talsmenn.

Fem år i fengsel I perioden 1970-1989 tilbrakte han til sammen fem år i fengsel. Mindre enn ett år før han ble president, ble Havel arrestert og truet med langvarig fengselsstraff etter å ha deltatt i en demonstrasjon. Jo flere internasjonale priser og hedersbevisninger han mottok, jo grundigere ble han overvåket og trakassert.

Selve revolusjonen ble unnagjort på rekordtid.

Det som tok ti år i Polen, ti måneder i Ungarn, ti uker i det forhenværende DDR, tok bare ti dager i Tsjekkoslovakia når først hjulene begynte å rulle. Tiden var i høyeste grad moden.

Havel inntok maktposisjonene sammen med forhenværende fyrbøtere, nattevakter, vinduspussere og mer og mindre eksentriske kulturpersonligheter.

Populær Václav Havel var så grenseløst populær i den første tiden som president at han bevisst gikk inn for å stille seg bak upopulære tiltak.

Under sitt offisielle besøk i Oslo i mai 1991 sa Havel at det nok var vanskeligere å være president enn opposisjonell.

Som president fortsatte Havel kampen for menneskerettighetene og mot overgrep ellers i verden.

Salman Rushdie og Bosnia Han stilte seg i første rekke i kampen mot drapsordren mot Salman Rushdie, og mente det måtte brukes skarpere lut for å stanse aggresjonen mot Bosnia.

Han var også en varm forsvarer av utdelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i fjor.

Havel forble med sin integritet og sitt moralske eksempel en katedralens talsmann i det børspregede Praha, blant annet gjennom sine berømte nyttårstaler, hvor andre verdier enn fritt marked og aksjekurser ble framhevet.

(NTB - Kjell Arild Nilsen).

 29. DESEMBER 1989:  Vaclav Havel tar i mot folkets hyllest som nyvalgt president i Tsjekkoslovakia (1989-1992). Seinere ble han president i den nye nasjonen Tsjekkia (1993 - 2003). FOTO: LUBOMIR KOTEK, AFP/SCANPIX.
29. DESEMBER 1989: Vaclav Havel tar i mot folkets hyllest som nyvalgt president i Tsjekkoslovakia (1989-1992). Seinere ble han president i den nye nasjonen Tsjekkia (1993 - 2003). FOTO: LUBOMIR KOTEK, AFP/SCANPIX. Vis mer