Ville slippe nyheten under VM-stafetten

Terje Riis-Johansen ville slippe Mongstad-nyhet under herrestafetten. Miljøminister Erik Solheim konspirerte med miljøorganisasjonene for å bruke mer tid. Så ble planene spolert.

INTERESSEKONFLIKT: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og miljøminister Erik Solheim hadde ulike interesser i Mongstadsaken. Riis-Johansen ville slippe nyheten om nok en utsettelse fortest mulig, Solheim ønsket mer tid. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.
INTERESSEKONFLIKT: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og miljøminister Erik Solheim hadde ulike interesser i Mongstadsaken. Riis-Johansen ville slippe nyheten om nok en utsettelse fortest mulig, Solheim ønsket mer tid. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen skal etter det Dagbladet erfarer ha planlagt å slippe nyheten om Mongstad-utsettelsen under fredagens herrestafett i Ski-VM.  

Hjemmebesøk
Seint søndag kveld kalte Erik Solheim til seg lederne for miljøorganisasjonene Bellona, Naturvernforbundet, Zero og Natur og Ungdom til et orienteringsmøte i hans private bolig mandag morgen. Der fortalte miljøminister Erik Solheim at månelandingen på Mongstad trolig ville bli utsatt nok en gang, fordi man frykter at aminteknologien som testes ut, kan være helsefarlig. Gasskraftrensing er en av SVs hjertesaker, og Solheim ønsket å få flere innspill.  

Ønsket mer tid
På møtet informerte miljøforkjemperne Solheim om at det finnes rapporter som sier at aminteknologien ikke er så kreftfarlig som enkelte frykter. Dette var ny informasjon for Solheim. På spørsmål om denne informasjonen kunne gi nye runder om saken, skal Solheim ha svart at det var mulig. Flere miljøvernerne oppfattet at det pågikk en krig mellom oljeminister Terje Riis-Johansen og miljøminister Erik Solheim, der Riis-Johansen ønsket å få saken kjapt ut, mens Solheim ønsket å bruke mer tid.  

Skulle holde tett
Solheim skal så ha lagt en slagplan sammen med organisasjonene: Han ville ta den nye informasjonen med seg tilbake til regjeringen og jobbe mer med saken.

De ble enige om at ingen skulle snakke om saken til media, slik at Miljøverndepartementet kunne få jobbe i fred.  

Men noen lekket fra møtet, og saken sprakk samme kveld på NRK. I et møte samme kveld valgte regjeringen å konkludere. Olje- og energminister Terje Riis-Johansen gikk ut og bekreftet at regjeringen vil utsette investeringsbeslutningen om rensing av Mongstad til 2016.  


Kunne endret saken
- Konklusjonen ble sannsynligvis ikke endret, men man fratok seg muligheten til å legge fram flere nye momenter. Vi kunne ha fått bedre tid til å gjennomgå saken, sier en regjeringskilde til Dagbladet.  

Regjeringen skal ha vært klar over Solheims møte med miljøorganisasjonene. Regjeringen skal ha vært forberedt på at saken kunne komme denne uka, men avviser at den var planlagt til en bestemt dag. Flere kilder bekrefter at nye momenter kunne ha endret saken.

Miljøorganisasjonene mener at saken kunne ha endt annerledes om de hadde blitt informert tidligere. Statoils vurdering av helsefaren ved aminteknologien er en viktig årsak til at regjeringen velger å utsette månelandingen igjen. Dette dokumentet ble sendt fra Statoil til OED allerede 10. februar.  

Verken Terje Riis-Johansen eller miljøminister Erik Solheim ønsker å kommentere detaljene i denne saken.