EKSEMPEL:  Dette er en drone av typen Phantom 2 Vision, med kamera. Det er ikke kjent hvilken type drone som ble brukt i smuglingsforsøket. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
EKSEMPEL: Dette er en drone av typen Phantom 2 Vision, med kamera. Det er ikke kjent hvilken type drone som ble brukt i smuglingsforsøket. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.Vis mer

Ville smugle narkotika inn i fengselet med en drone

- Svært vanskelig å stoppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Victoria-politiet i Australia melder at de har pågrepet en mann da han angivelig forsøkte å smugle narkotika inn i Ravenhall-fengselet - ved å bruke en drone.

Dette fant politiet ut av da de etter en nærmere undersøkelse fant en bil i nærheten med en drone som hadde fire motorer og en liten mengde narkotika.

Mannen (28) ble pågrepet og sitter nå varetektsfengslet.

- Vanskelig å stoppe Fagforeningstalsmannen for fengselsansatte, David McCauley forteller at politiet sliter med å stoppe denne virksomheten.

- Hvis smuglere kan kaste tennisballer med narkotika over veggene, så kommer det til å bli svært vanskelig å stoppe disse dronene, sier McCauley til The Guardian.

Ifølge den britiske avisa er det langt fra første gang noen forsøker å smugle noe inn til et fengsel ved å bruke en drone. Både i delstaten Georgia, i England og Moskva er det kommet rapporter på denne typen smugling.

Økende dronevirksomhet Droner blir brukt til stadige nye formål. Et helt annet eksempel enn smuglerforsøket er pizzakjeden Domino's Pizza funn, som Dagbladet har skrevet om tidligere.

Sammen med det engelske reklamebyrået T + Biscuits har de bygget en drone, og håper å snart kunne levere pizzaer helt uavhengig av forsinkende trafikkøer.

«Vi hadde mye moro med å sette sammen videoen av dronen. Det ville vært flott om pizzaer en dag kunne fly.», sier en talsperson for bedriften.

Avanserte «droner» Det er også flere eksempler på ubemannet luftfartøy under stor utvikling. Det britiske forsvarsdepartementet har i samarbeid med BAE Systems for å utvikle det de hevder er «det mest avanserte luftfartøyet som har blitt bygget av britiske ingeniører noensinne.»

Det ubemannede kampflyet, som har fått navnet Taranis etter den keltiske guden for lyn og torden, har blitt testet en rekke ganger i alt fra 15 minutter til halvannen time i ulike høyder og med ulik fart.

BAE Systems og det britiske forsvarsdepartementet unngår å kalle fartøyet en drone selv om det er ubemannet. I stedet understreker de i en pressemelding at flyet hele tida fjernstyres av et menneske.

- Fartøyet er i stand til å overvåke, identifisere mål, samle etterretningsinformasjon og utføre angrep, opplyser BAE Systems.