- Ville snakke ut før tingretten

Lars-Erik Andersen var på nippet til å tilstå NOKAS-ranet allerede i august i fjor, ifølge politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Seks uker før tingretten skulle behandle NOKAS-saken, kom Andersen med en oppsiktsvekkende uttalelse til politibetjent Harald Ljones. Det bekreftet politimannen i retten i dag.

En av Ljones\' oppgaver var å være til stede da oslomannen fikk besøk av familien sin, mens han ennå satt fengslet på restriksjoner.

- Tidlig i august 2005 var jeg på kontrollert besøk i fengselet. Jeg kom noen minutter før familien, og da sa Andersen: «Jeg ønsker å forklare meg. Jeg har tenkt å forklare meg om min egen rolle, så får de andre feie for sin egen dør».

Dette ble av politiet tolket som at en tilståelse var like om hjørnet. Men da en etterforsker kontaktet 30-åringens daværende advokat, Steinar Wiik Sørvik, fikk de kontrabeskjed.

- Overrasket

- På telefonen sa advokaten at «Lars-Erik sier så mye rart», sa politibetjent Ljones til retten.

En uke senere fikk politiet en telefaks med Andersens forklaring. Men istedet for å kunngjøre en tilståelse, nektet han enhver skyld.

- Jeg ble noe overrasket over den forklaringen som kom, sa Ljones i dag.

VILLE SNAKKE: Lenge før tilståelsene faktisk kom på bordet vurdere Lars-Erik Andersen å forklare seg om sin egen rolle. Foto: SCANPIX
VILLE SNAKKE: Lenge før tilståelsene faktisk kom på bordet vurdere Lars-Erik Andersen å forklare seg om sin egen rolle. Foto: SCANPIX Vis mer

Da tingretten behandlet saken fasthold Andersen at han var uskyldig.


Først i mars 2006 kom Lars-Erik Andersens tilståelse. Han ringte samme politibetjent og ba ham møte ham i Stavanger fengsel. Da virket det som om NOKAS-raneren hadde tenkt nøye gjennom hva han skulle si.

- Andersen sa at han måtte skifte forsvarer, for han ville tilstå og navngi drapsmannen. Han ønsket at vi skulle hjelpe ham med å bytte forsvarer. Han mente det ville bli vanskelig med Steinar Wiik Sørvik. Han ønsket også overflytting til Ila landsfengsel, for der ville han få støtte av Johnny Thendrup. Han ønsket dessuten å møte familien sin, for å få støtte fra dem.

Politibetjenten trodde raneren først og fremst var interessert i å snakke om strafferabatt. Der tok han feil.

- Jeg ble overrasket over at han ikke var særlig opptatt av strafferabatt. Han bare spurte meg om det i en bisetning da jeg var på vei til å gå. Svaret jeg ga, virket greit nok for ham, sa Ljones.

- Måtte ta ansvar

Kort tid etter gikk Andersen i avhør og tilsto sin rolle i NOKAS-ranet. Han navnga Kjell Alrich Schumann som drapsmannen.

- Hva sa Andersen om årsaken til at han ville tilstå? spurte Stabell.

- Slik jeg oppfattet det, var drapet på Arne Klungland noe han ikke kunne være bekjent av. Dessuten hadde drapsmannen fått så mange sjanser til å stå fram, at Andersen mente noen måtte ta ansvar.

- Hvilken betydning har forklaringen hans hatt?

- Det blir opp til retten å vurdere. Men han var jo den første som navnga drapsmannen, sa Harald Ljones.