Ville snikmyrde Saddam

Den britiske etterretningen MI6 deltok sammen med CIA i et mislykket kuppforsøk mot Saddam Hussein i juli 1996. Planen kollapset og påførte etterretningsorganene et av deres verste tap i historien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skriver nettutgaven av den britiske avisa The Independent i dag.

Kuppet skulle organiseres fra den britiske og amerikanske etterretningstjenesten i Jordan, men alt gikk galt da den irakiske lederen Saddam Hussein knuste opprøret før det kom i gang.

Saddam Hussein lot cirka 80 kuppmakere henrettes og flere hundre ble arrestert. Medlemmer av den irakiske opposisjonen sier at grupperingen MI6 og CIA valgte for opprøret i den irakiske hær er beryktet for å ha mange informanter.

 


Sjanseløs

 Gruppen som skulle styrte Saddam Hussein besto av rekrutter fra den irakiske hær og etterretningstjenesten. Lederen for gruppen var et tidligere framstående medlem av Iraks regjeringsparti, Dr Iyad Mohammed Alawi, som hadde bodd i London siden 1971. Opposisjonen hevder at kuppmakerne aldri hadde en sjanse.

 - Du kan ikke arrangere et kupp fra utsiden, slik som på 60-tallet. Saddam har tredve års erfaring i å holde på makten, sier en anonym kilde til The Independent.

 Det er ifølge den irakiske opposisjonen godt kjent at Dr Alawi ville støtte et mytteri mot Saddam Hussein, men det er også akseptert at det finnes mange dobbeltagenter i organisasjonen hans. Kuppet startet i juni 1996, men en bølge med arrestasjoner og henrettelser tidlig i juli 1996 satte en stopp for opprøret. Det er ukjent hvor mange som ble drept totalt, men det kan ha vært så mange som 80 personer.

 


CIA-lekkasje

 Det skal være amerikanske agenter som misliker at det hvite hus stoppet attentatplaner mot Saddam Hussein som har fortalt om kupplanene og bekreftet at kuppforsøket var en fellesaksjon mellom CIA og MI6. Planene ble kjent i USA etter at CIA-agenter i Tyrkia ville drive en kampanje som var mer aggressiv enn det Washington var villig til å gi fullmakt til.

 Det hvite hus fikk først vite om planene etter at amerikanske lyttestasjoner fanget opp kommunikasjon innen den iranske etterretningen. Dermed ble de kjent med sine egne agenters planer og fikk gitt ordre om at disse skulle stoppes. Så frustrert var CIA sjefen over noen av sjefene sine at han lot FBI, det amerikanske overvåkningspolitiet, etterforske dem for drapsplanene mot Saddam Hussein.