- Ville sprenge boligblokk i USA

Amerikaneren Jose Padilla, som er blitt holdt i et militærfengsel uten tiltale i to år, hadde fått i oppdrag av al-Qaida-ledere å sprenge en boligblokk i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevder det amerikanske justisdepartementet, som offentliggjorde tidligere hemmeligstemplet informasjon på en pressekonferanse tirsdag.

Padilla, som også går under navnet Abdullah al-Mujahir, er et tidligere gjengmedlem fra Chicago som konverterte til islam. Han har innrømmet at han reiste til Afghanistan for å få opplæring i å utføre en terroraksjon, men benekter at han hadde tenkt å gjennomføre aksjonen.

I et brev skrevet av statssekretær Paul Wolfowitz i forsvarsdepartementet påstås det at al-Qaida-medlemmet Mohammed Atef ga Padilla i oppdrag å sprenge boligblokker i USA ved hjelp av naturgass. Sammen med en medsammensvoren skulle Padilla leie leiligheter i blokker som har innlagt gass, forsegle alle åpninger, skru på gassen og sprenge den i lufta.

Padilla selv skal ha foreslått å detonere en atombombe, som de skal ha funnet oppskriften til på internett, men dette fikk han ikke gjennomslag for hos et annet ledende al-Qaida-medlem, Abu Zubayadah.

Planen med å sprenge en boligblokk ble ikke gjennomført fordi Padilla ikke gikk overens med mannen som han skulle samarbeide med, ifølge brevet fra Wolfowitz.

Høyesterett skal snart avgjøre hvorvidt Padilla og andre amerikanske borgere kan holdes på ubestemt tid i amerikanske militærfengsler, uten den vanlige rettslige beskyttelsen som amerikansk lovgiving gir.

(NTB)