Ville sprenge by med cruiseskip

Islamistene Yamine Bouhrama (32) og Khaled Serai (35), som har bodd i Norge, planla å fylle et cruiseskip med sprengstoff og sprenge en italiensk by i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Politiets Sikkerhetstjeneste er svært tilbakeholdne med opplysninger om arrestasjonen av tre menn - to av mennene bodde i Norge sommeren 2004 - fra Algerie i Italia, lettet italiensk sikkerhetspolitiet seint i går på sløret.

I følge det offisielle italienske nyhetsbyrået ANSA skal telefonavlytting av Bouhrama, Serai og Mohamad Larbi avdekket at de planla å angripe en italiensk by.

Angivelig var meningen å fylle et større cruise-skip med eksplosiver og i full fart kjøre skipet inn i en større italiensk by.

Italienske aviser og nyhetsbyrået siterte politikilder på at de tre mennene ledet en terrorcelle som forsøkte å rekruttere terrorister og i detalj hadde planlagt en større terroraksjon.

Var i Norge

-  Vi bekrefter bare at PST var kjent med at to av de arresterte i en periode oppholdt seg i Norge. Av hensyn til italiensk politis videre etterforskning kan vi ikke kommentere detaljer i saken, sier informasjonssjef Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

Italiensk politi bekreftet i går at Yamine Bouhrama og Khaled Serai reiste fra Italia til Norge med falske identifikasjonspapirer. Reisedokumentene skal ha blitt kjøpt i Frankrike.

Det er også på det rene at verken Bouhrama eller Serai søkte om asyl i Norge.

PÅ VAKT: Italiensk anti-terrorpoliti var i går utplassert foran bygningen i Napoli hver en av de algeriske mennene ble arrestert. Foto: Francesco Pischetola/AFP/Scanpix
PÅ VAKT: Italiensk anti-terrorpoliti var i går utplassert foran bygningen i Napoli hver en av de algeriske mennene ble arrestert. Foto: Francesco Pischetola/AFP/Scanpix Vis mer

Ingen med kjennskap til den internasjonale etterforskningen ønsker å si noe om hvor i Norge Bouhrama og Serai oppholdt seg.

Italienske myndigheter bekreftet i går kveld at Bouhrama og Serai hadde kontakt med fundamentalistiske miljøer og personer med samme islamske overbevisning.

Trente i Afghanistan

I en nøye planlagt aksjon slo italiensk sikkerhetspoliti til i Napoli og i Brescia noen mil øst for Milano. Bouhrama, Serai og en tredje mann fra Algerie - Mohamad Larbi - ble arrestert. De er siktet for å ha planlagt en terroraksjon mot et mål i et tredje vest-europeisk land.

Flere italienske aviser skriver at Yamine Bouhrama tidligere skal ha vært på en treningsleir for terrorister i Afghanistan.

I følge italiensk politi skal det være funnet dokumentasjon for at de tre skal ha hatt kontakter med andre fundamentalistiske islamske miljøer i både Frankrike og Storbritannia.

Det var i natt fortsatt uklart om Bouhrama og Serai ble overvåket mens de var i Norge. Men det synes klart at italienske myndigheter har fulgt nøye med på hva de har foretatt seg de siste tre årene.Ingen i PST vil kommentere om det hemmelige politiet aktivt har deltatt i arbeidet med å avsløre terrorgruppa til de tre algerierne som er arrestert i Italia.

Overfor Dagbladet blir det presisert at det kan være slik at Bouhrama og Serai ble spanet på mens de oppholdt seg i Norge.

Det var umulig for Dagbladet i går kveld å få bekreftet hvor i Norge de to terror-arresterte oppholdt seg. Hva Bouhrama og Serai gjorde i Norge er også uklart.

Ingen forbindelser

I fjor sommer ble en asylsøker fra Algerie utvist fra Norge. Han hadde søkt om politisk asyl, men i behandlingstiden deltok mannen - i følge nederlandsk påtalemyndighet - i planleggingen av et terrorattentat mot den amerikanske ambassaden i Paris. Mannen ble dømt for å hjulpet terrorgruppa med å lage falske identifikasjonspapirer. Asylsøkeren - som nå er utlevert fra Norge til Algerie - ble dømt til et års fengsel. Han er nå utlevert fra Norge til Algerie.

Dagbladet får bekreftet at det ikke skal være sammenheng mellom planleggingen av sprenge USAs ambassade i Paris og terrorplanene italiensk politi nå har avslørt.

Nekter skyld

I går ble Yamine Bouhrama avhørt av italiensk politi. Han skal i følge ANSA ha nektet et hvert kjennskap til de angivelige terrorplanene.

Serai og Larbi som ble pågrepet i Brescia i Nord-Italia er foreløpig ikke formelt avhørt.

Flere italienske aviser melder om politiet har beviser for at de tre mennene den siste tida skal ha kjøpt sprengstoff. Eksplosiver som kan brukes ved et terrorattentat.

KNAPP: Italias innenriksminister Guiseppe Pisanu.