Ville sprenge seg

Ekteparet skulle sprenge seg selv i lufta på SAS-hotellet i Amman. Men bare ektemannen gjennomførte selvmordsaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe gikk galt da Sajida al-Rishawi skulle utløse bomben på Radissom SAS-hotellet i den jordanske hovedstaden. Like etter ble hun pågrepet av politiet, ifølge BBC.

- Ektemannen min detonerte bomben, jeg forsøkte å sprenge min, men den ville ikke, sier al-Rishawi ifølge AP. Tilståelsen ble vist på jordansk TV i kveld.

Jordansk politi sier i dag at tre medlemmer av al Qaeda i Irak utførte terrorangrepet mot de tre hotellene i Amman.

Opprinnelig trodde man at det var fire irakere som utførte angrepet der 57 mennesker ble drept og 102 skadd. Blant dem et irakisk ektepar. Nå viser det seg at kvinnen fikk problem med å utløse bomben.

Bryllup på hotellet

Sajida al-Rishawi  ankom Jordan fra Irak 5.november sammen med ektemannen. De to hadde falske pass med falske navn. I Jordan leide de en leilighet. Slik forklarer kvinnen selv hva som skjedde før og under terroraksjonen. Det var ektemannen som førte an:

- Han hadde to ekplosive belter. Han tok på meg det ene, og festet det andre på seg selv. Han lærte meg hvordan jeg kunne bruke det.

Kvinnen fikk så instruksjoner om at de skulle oppsøke et hotell i Jordan. De to leide en bil og enret hotellet 9.november.

SELVMORDSBOMBER: Sajida al-Rishawi og ektemannen skulle sprenge seg selv i lufta. Men hun mislyktes med å detonere bomben.
SELVMORDSBOMBER: Sajida al-Rishawi og ektemannen skulle sprenge seg selv i lufta. Men hun mislyktes med å detonere bomben. Vis mer

- Ektemannen min og jeg gikk inn på hotellet, han gikk til det ene hjørnet jeg til det andre. Det var et bryllup der inne - med barn, kvinner og menn.

Men da bomben skulle detoneres gikk noe galt:

- Ektemannen min detonerte sin bombe, og jeg forsøkte å detonere mitt belte, men det ville ikke. Så forlot jeg hotellet sammen med alle menneskene som sprang derifra.

Nær terrorleder

Sajida al-Rishawi skal være søster av den nære medarbeideren til terroristlederen Abu Musab al-Zarqawi. Broren hennes skal tidligere ha blitt drept av amerikanske styrker i Falluja i Irak.

De fire skal ha tatt seg inn i Jordan fem dager før attentatet.

Den pågrepne kvinnen og hennes mann skal ha dresset seg opp til en bryllupsmottakelse på Radisson SAS med bombebelter under festklærne.

Det er fortsatt uklart når og hvor politiet pågrep kvinnen. Etterforskningen viser så langt at ingen jordanere var innblandet i selve attentatet. Terrornettverket Al Qaeda har tatt på seg skylden for blodbadet.

Arrestasjonen av Sajida al-Rishawi blir sett på som et vesentlig gjennombrudd i etterforskningen av terroraksjonen.

TILSTOD:</B> Sajida al-Rishawi tilstod på TV i kveld og viste fram selvmordsbeltet som ektemannen skal ha lært henne å bruke.