Ville sprenge ubåt

MURMANSK (Dagbladet): Marinegasten Aleksander (19) gikk berserk med maskingevær og drepte ni soldater, før han forskanset seg i en russisk atomubåt nord for Murmansk. I natt stormet russiske sikkerhetsstyrker båten og drepte 19-åringen som hadde truet med å sprenge ubåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere på dagen kom hans mor fra St. Petersburg hit til Murmansk for å prøve å få løst marerittet. En ortodoks prest var også med på forhandlingene. Men forhandlingsforsøkene mislyktes - Aleksander ble skutt da styrkene stormet ubåten.

Ingen krav

Marinegasten hadde ikke framsatt noen krav. Ingen vet hvorfor han plutselig overmannet en vaktpost og stakk av med våpenet.

Vakten ble skutt og drept, og soldaten løp mot en atomubåt. En annen vaktpost prøvde forgjeves å stoppe gasten.

Rolig og beskjeden

Atomubåten lå ved kai i marinebyen Skalistyi like ved nordflåtens hovedbase Severomorsk. Dette er stengte byer, hvor heller ikke sivile russere har adgang.

Aleksander Kusminykh hadde avtjent halvannet år av sin militærtjeneste. Ifølge TV-kanalen NTV i Murmansk var han en rolig og beskjeden gutt, som ikke tidligere hadde vist unormal atferd. Han skal ikke ha hatt psykiske problemer.

Dårlig sikring

Nedskytingen av ni soldater og kapringen av en atomubåt utløste et hektisk engasjement helt til topps i den mektige nordflåten.

For russiske militære myndigheter er det også viktig å vise at de har full kontroll over det voldsomme atomarsenalet på Kolahalvøya. Det er pinlig og avslørende at en vanlig soldat kan drepe vaktene og forskanse seg i en atomubåt.

Sjøl om fartøyet ikke bærer atomvåpen når det ligger ved basen, er det snakk om et fartøy med atomreaktorer og konvensjonelle våpen. Både Russland og nabolandene er livredde for at uvedkommende skal få kontroll over våpen som kan forårsake massedød.

Frykten for kapring av atomfartøyer er årsaken til at Norge og Statens strålevern bevilger midler til vakthold og sikring av atomfartøyene som ligger ved kai midt i storbyen Murmansk. Dramaet ved militærbasen, viser at frykten ikke er ubegrunnet.

Nød skaper panikk

I natt var det ingen opplysninger om motivene for 19-åringens desperate handling. Men det er allment kjent at det er stor misnøye i de russiske garnisonene.

Nordflåten og hæren rammes også av den økonomiske krisen, og fra flere forlegninger er det kommet meldinger om matmangel og stor frustrasjon blant menige og offiserer.

Hendelsen i Kola-fjorden kan være nok et bevis på at fortvilelse tvinger fram paniske handlinger. Tidligere i høst ble to soldater skutt og drept da de rømte fra en militærforlegning i Petsjenga like ved grensa til Norge.

ATOMDREVET: Ubåtene i Akula-klassen er atomdrevet, men er ikke utstyrt med atomvåpen.