<strong> VAR PÅ SUPERHEMMELIG TUR:</strong> Israels statsminister Benjamin Netanjahu leverte en liste over navn på ti russiske forskere til Medvedev og Putin. Foto: AP/ SCANPIX.
VAR PÅ SUPERHEMMELIG TUR: Israels statsminister Benjamin Netanjahu leverte en liste over navn på ti russiske forskere til Medvedev og Putin. Foto: AP/ SCANPIX. Vis mer

Ville stanse russere å lage iransk atombombe

Israels statsminister Benjamin Netanjahu ga i forrige måned den russiske presidenten navnet på ti russiske forskere som Israel mener hjelper Iran å lage et kjernefysisk stridshode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det var for å personlig overlevere lista over navn, og diskutere problemet med president Dmitrij Medvedev og statsminister Vladimir Putin, at Netanjahu tok turen til Moskva, skriver The Times.

Hemmelig tur
Turen ble forsøkt holdt hemmelig. Israelske myndigheter hevdet at Netanjahu besøkte et hemmelig militært anlegg i Israel, men i virkeligheten var han på en superhemmelig tur til Moskva.

De ti russiske forskerne skal ikke jobbe i Iran på oppdrag for russiske myndigheter. Det var derfor det var viktig for Netanjahu å holde dette hemmelig, for ikke å skape politisk støy.

- Det var derfor det ble holdt hemmelig. Poenget var å ikke fornærme Moskva, men heller få Moskva til å reagere, sier en kilde i det russiske forsvarsdepartementet til The Times.

I Israel er man derimot skeptiske til at russiske forskere kan jobbe med designen til et kjernefysisk stridshode i Iran uten at russiske myndigheter er klar over det, skriver The Times. Uansett, Russland er et av ytterst få land som har gode diplomtiske kaneler både til Iran og Israel.

Kan lage bombe
Samtidig ble det i går kjent at FNs atominspektører i IAEA mener at Iran allerede er i stand til å lage en atombombe. Det er snakk om en i utgangspunktet konfidensiell rapport. Men den konkluderer med at at en kjenrefysisk sprengladning skal kunne festes på de langtrekkende Shahab 3-rakettene, skriver the New York Times.

Avisa her ikke selv sett rapporten, men har snakket med høytstående europeiske diplomater som har sett den. Samtidig så roser atomenergibyrået IAEA iranske myndigheter for å bevege seg fra konfrontasjon til samarbeid, etter at det i forrige uke ble kjent at Iran har bygget et nytt, hemmelig atomanlegg langt inne i et fjell i byen Qom.

Etter et møte i forrige uke gikk Iran med på å vise anlegget til inspektører fra IAEA 25. september.

Da IAEA-sjefen Mohamed Elbaradei møtte den iranske atmforhandleren Ali Akbar Salehi i Teheran i går sa Elbaradei:

- Jeg ser at vi skifter gir fra konfrontasjon til åpenhet og samarbeid. Jeg ber selvsagt Iran om å være så åpent som mulig.
Hvis ikke FNs sikkerhetsråd får på plass tøffere samksjoner mot Iran før jul, så vil Israel bombe de iranske atomanleggene, sier en tidligere israelsk forsvarsminister.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer