Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville starte likovnen

Vandalene forsøkte å starte likovnen og kjørte heisen opp og ned fra alter til krematorium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Herjingene toppet seg med at 26-åringen skar hodet av en avdød med en samekniv. I dag skal alt være tilbake til det normale i kapellet på Nordre Gravlund. I går gikk kirkeverge Gjertrud Eide stille og tankefull i fotsporene til likskjenderne som herjet her natt til søndag.

- Jeg har tenkt og tenkt og sett etter tegn på at det skal ha skjedd noe rituelt her. Men jeg har ikke funnet noe. Politiet tror heller ikke det så langt i etterforskningen, sier Eide til Dagbladet.

Det er likevel flere ubesvarte spørsmål: I hvilken grad har den hovedmistenkte 26-åringens tilknytning til antikristne, black metal-miljøer påvirket de groteske handlingene? Han har forklart at han ville sprenge grenser - og gjorde det til gagns i alkohol- og narkorus natt til søndag.

Olje og lys

Det er brent lys på sjette benkerad bakfra på venstre side i kapellet. Det ligger to tomme brennevinsflasker ved alteret. Heisen som brukes til å senke kistene, har inntrengerne kjørt opp og ned med. Det er flekker etter en slags olje ved døra inn til kapellet og foran en av benkeradene. En type olje politiet mener de siktede må ha hatt med seg. I krematoriet skjedde mishandlingen av de døde. I et rom ved siden av var det blodspor og brukt en god del bandasje, trolig for å stoppe blødningen en av inntrengerne hadde pådratt seg da de tok seg inn det lille vinduet.

Fått hjelp og støtte

- Det er godt å vite at gjerningsmennene sitter inne i varetekt, sier kirketjener Gudmund Kverndalen ettertenksomt.

Det var han som sammen med en kollega fant de mishandlede likene i krematoriet Nordre Gravlund mandag:

- Sjokkerende er et ord som nærmest har blitt dagligdags. Jeg får kalle det uhyrlig, det er kanskje det mest dekkende, sier Kverndalen. Han varslet kirkeverge Gjertrud Eide. Så ble politiet koblet inn.

- Vi har fått hjelp og støtte til å bearbeide inntrykkene. Det er godt å vite at de som sto bak ugjerningene er tatt og sitter i varetekt, sier kirkegårdsarbeideren med 16 års erfaring fra yrket.