Mitch McConnell

Ville stenge Trump ute

Republikanernes mektige leder i Senatet, Mitch McConnell, jobbet intenst for å hindre at USAs avtroppende president, Donald Trump, dukket opp under innsettelsen til Joe Biden. Det førte til Trumps siste twittermelding noensinne, ifølge ny bok.

IKKE VENNER: Tonen er ikke god mellom USAs forrige president, Donald Trump, og republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell. Foto: REUTERS/Yuri Gripas TPX IMAGES OF THE DAY
IKKE VENNER: Tonen er ikke god mellom USAs forrige president, Donald Trump, og republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell. Foto: REUTERS/Yuri Gripas TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Det dødelige angrepet fra Trump-tilhengere mot Kongressen 6. januar utløste kraftige reaksjoner fra andre republikanere. De så Trumps løgner om at valget var stjålet fra ham som farlig retorikk, som hisset opp stemningen blant hans mest lojale tilhengere.

Minst 50 politifolk ble skadd i angrepet, og fem personer mistet livet. De første dagene etter angrepet så Trump ut til å stå svært isolert. Medarbeidere rundt ham sluttet i protest, regjeringsmedlemmer diskuterte å bruke det 25. grunnlovstillegget. Det innebærer å fjerne en president dersom han ikke lenger er i stand til å utføre jobben. Trump ble også stilt for riksrett. Fortsatt gransker Kongressen det som skjedde og Trumps rolle.

Nå kommer det fram at også republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell raskt tok grep for å skyve Trump ut i kulda.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

Ville sende brev

McConnell tok raskt initiativ til å sende et brev fra alle lederne i Kongressen om at Trump ikke lenger var invitert til innsettelsesseremonien for påtroppende president, Joe Biden, 20. januar. Det skriver den profilerte ABC News-journalisten Jonathan Karl i sin nye bok «Betrayal: The Final Act of the Trump Show», melder ABC News.

McConnell skal ha fortalt medarbeiderne sine at han ønsket at de øverste lederne både i Senatet og Representantenes hus sendte et felles brev til Trump om at han ikke var ønsket.

- McConnell følte at han ikke kunne gi Trump enda en mulighet til å forstyrre den fredelige overføringen av makt. McCannell ville ha et felles brev fra de fire øverste lederne, som informerte Trump om at han ikke lenger var invitert, skriver Karl.

Tvitret

Men republikanernes leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, var ikke enig i planen.

- Kevin McCarthy var imot ideen, og argumenterte for at det ville sende et viktig budskap om at at vi er samlet dersom Trump deltok på seremonien mens Biden ble tatt i ed. Men McConnell var fast bestemt på å si til Trump at han ikke var invitert uavhengig av om McCarthy ville signere brevet, ifølge boka.

McCarthy skal imidlertid ha varslet Det hvite hus om McConnells planer. Før han rakk å skrive brevet tok Trump til Twitter.

OVERGIR SEG: Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon (67) overgir seg til FBI mandag. Video: AP / Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

- De 75 000 000 flotte amerikanske patriotene som stemte på meg, AMERIKA FØRST og GJØR AMERIKA STORSLAGENT IGJEN, vil ha en GIGANTISK STEMME langt inn i framtida. De vil ikke bli behandlet respektløst eller urettferdig på noen måte!!! skrev Trump i en rasende melding på Twitter 8. januar.

Kort tid etterpå kom det som skulle bli den avtroppende presidentens siste melding på plattformen før han ble suspendert på permanent basis for å oppfordre til vold og spre feilinformasjon:

- Til alle de som spurte: Jeg vil ikke delta i innsettelsesseremonien 20. januar, skrev Trump.

- Trump ønsket tydeligvis at folk skulle tro at det var hans beslutning alene å bli den første avtroppende presidenten til ikke å delta i en innsettelsesseremoni siden Andrew Johnson droppet innsettelsen av Ulysses S. Grant i 1869, skriver Karl.

Slår tilbake

Ikke uventet er Trump, som fortsatt hevder uten dokumentasjon at valget ble stjålet fra ham, lite fornøyd med Karls bok.

- Fra valgdagen 3. november - dagen hvor jeg innså at presidentvalget 2020 var rigget - var det klart at jeg aldri ville gå med på å dra til Joe Bidens innsettelse. Den beslutningen var min og min alene. Den gamle, nedbrutte kråka, Mitch McConnell, hadde ingenting med det å gjøre, skriver Trump i en epost han sendte ut etter at innholdet i boka ble kjent.

VIDEOHYLLEST: Tidligere president Donald Trump hyllet en av hans tilhengere som døde under stormingen av Kongressen i januar. Foto: Twitter / Ford Fischer Vis mer

Han går også til angrep på Karl.

- Ifølge en tredjerangs reporter, Jonathan Karl fra ABC Face News lyktes ikke McConnell med å få brevet signert av andre. Det var ikke noe jeg hørte om. Og dersom han hadde klart å få det signert, hadde jeg nok holdt meg for nesa og gått, skriver Trump.

Som igjen også gjentar de faste løgnene om omfattende valgfusk.

- Fakta er klare, og Mitch McConnell gjorde ingenting. Han var sannsynligvis for opptatt med å inngå forretningsavtaler med Kina for kona si og familien! skriver den 75 år gamle tidligere presidenten.

ALVORLIG: Tirsdag 9. februar startet riksrettssaken mot Donald Trump, hvor demokratene startet med å vise rystende opptak fra stormingen av Kongressen. Video: AP Vis mer

McConnells kone Elaine Chao ble født i Taiwan. Hun var også Trumps transportminister fram til hun gikk av i protest 7. januar - dagen etter angrepet mot Kongressen.

Da hun satt som regjeringsmedlem fikk hun kritikk for generalinspektøren for å promotere sin egen families shippingselskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer