Ville stjele fra veldedighet

Svindelforsøk mot Aslams jul for enslige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aslam Ahsan arrangerer for 17. år på rad en julefeiring for de som er alene i jula. I år har han opplevd to svindelforsøk mot foretaket på en uke.

- Jeg var veldig forbanna, sier Ahsan til Dagbladet.no.

- At en veldedighetsforetak blir forsøkt svindlet er vanskelig for meg å fordøye.

To forsøk

En kvinne ringte Ahsan og tilbød seg å støtte arrangementet. Hun sa ifølge Romerikes Blad at hun og noen venner  ønsket å samle inn penger til julefeiringen. Alt de trengte var en skriftlig tillatelse fra Ahsan som identifiserte dem som hans medhjelpere.

- Men jeg er nøye med å få navn og adresse på personer som vil samle inn penger, og ba om å få snakke med vennene hennes. Da hun sa jeg ikke fikk møte dem skjønte jeg at noe var feil.

Så, sist torsdag, fikk Ahsan en tekstmelding av en annen kvinne. «Kjære dere! Jeg er en sykepleier som har flyttet fra samboer. Ønsker å hjelpe dere. Er 50 år. Ta kontakt. Er alene hele julen.»

Ahsan ringte kvinnen, men fikk ikke svar. Nummeret var heller ikke registrert. Neste dag sendte hun en ny sms og ba han ringe henne. Denne gang tok hun heller ikke telefonen. Da hun ringte tilbake var det med ukjent nummer.

SVINDELFORSØK: Aslam Ahsan, som også er leder for Ressurssenteret for pakistanske barn, arrangerer julefest for de som ellers ville tilbrakt jula alene. Han opplevde i forrige uke to svindelforsøk. Foto: SCANPIX
SVINDELFORSØK: Aslam Ahsan, som også er leder for Ressurssenteret for pakistanske barn, arrangerer julefest for de som ellers ville tilbrakt jula alene. Han opplevde i forrige uke to svindelforsøk. Foto: SCANPIX Vis mer

- Hun sa hun hadde en søster som eier en klesbutikk i Sverige, og at vi kunne få et lass med klær til julegaver.

Dette fanget Ahsans interesse, men han var også skeptisk. Det var flere ting hun sa som gjorde at Ahsan fattet mistanke om at hun ikke var ærlig, og da de snakket sammen for tredje gang skjønte han at skepsisen hans var velrettet.

- Hun sa hun hadde fått et problem. Bilen hun skulle kjøre til Sverige med hadde sønnen tatt til København. Og i bilen lå lommeboka. Hun måtte derfor låne penger til å leie en bil, forteller Ahsan.

Kjenning av politiet

Ahsan kontaktet politiet. De gjenkjente kvinnen, og sa hun var en kjent bedrager. De gjenkjente det falske navnet hun hadde oppgitt til Ahsan, og sa hun hadde benyttet dette også i andre sammenhenger.

- Jeg sa jeg kunne møte henne, men hadde ingen planer om å gi henne penger. Jeg tenkte at det ville være interessant å se ansiktet til en svindler, for det har jeg aldri sett.

Og bedrageren var ifølge Ahsan en tillitvekkende, middelaldrende kvinne. Han kan godt forstå at folk har blitt lurt av henne. Men hun gikk fra møtet deres uten penger.

Ekskluderende samfunn

Ahsan begynte med julefeiring for enslige for 17 år siden etter å ha hørt et innslag på Sånn er livet, der en kvinne fortalte hvor trist hun hadde det som ensom i jula.


- Det er mange mennesker som er alene i jula, og det ga meg en støkk. Jeg er jo muslim, så jeg gjør ingenting i jula, og jeg tenkte jeg kunne gjøre noe for å hjelpe de som er ensomme.

- Det er jo den hyggeligste dagen i året også for meg nå, og jeg er glad for den tilliten jeg har fått som gjør det mulig for meg å arrangere julefeiringen.

At arrangementet blir sabotert på denne måten gjør Ahsan opprørt.

- Samfunnet begynner å bli mer og mer egosentrisk. Vi lever i et ekskluderende samfunn, det opplever jeg jo særlig nå i jula. Denne kvinnen hadde jobbet i flere døgn for å svindle til seg et par tusen.

Han sier svindelforsøkene ikke vil legge en demper på søndagens feiring.


- Nei, men jeg blir jo opprørt, jeg hadde det forferdelig den kvelden.

Og julearrangement for de enslige blir det også i årene som kommer.

- Ja jeg kommer til å fortsette så lenge jeg orker, sier Ahsan.